U brazilskoj prašumi pronađen "mrav s Marsa"

NOVA vrsta predatorskog insekta zasad poznatog pod nazivom "mrav s Marsa", zbog njegovog neobičnog vanzemaljskog oblika, pronađena je u amazonskoj prašumi. Ova nova vrsta mrava, Martialis heureka, slijep je i živi u podzemlju te je vjerojatno potomak prvih mrava koji su se razvili na zemlji. Dugačak je svega dvo do tri milimetra, blijed je i nema ni oči ni donju čeljust.

Taj mrav ima kombinaciju karakteristika koje nikad prije nisu zabilježene u znanostvenoj zajednici, kazao je biolog Christian Rabeling sa Teksaškog sveučilišta, koji je ovu rijetku vrstu mrava i pronašao. Ovaj pronalazak pomoći će biolozima u razumijevanju bioraznolikosti i evolucije kod insekata, istaknuo je Rabeling.

"Ovo otkriće ukazuje na bogatstvo svijeta insekata skrivenog pod zemljom svjetskih prašuma, a moguće je kako je, evolucijski gledano, iznimno važno", dodao je Rabeling. Zajedno s kolegama otkrio je kako taj mrav pripada novoj vrsti i podvrsti mrava, nakon što su analizirali DNK iz njegovih nogu.

Mravi su se razvili prije 120 milijuna godina iz predaka današnjih osa. Pretpostavlja se kako su se brzo razvili u brojne mravlje vrste, sposobne za život pod zemljom i na drveću.

B.V.
Foto: Daily Mail

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara