Splitski profesor od studentice za ocjenu tražio seks

PROFESOR jednog splitskog fakulteta od studentice je tražio seks za ocjenu, a na istom fakultetu je za ocjenu iznuđivan i novac. Najviše prijava stiglo je s ekonomskih, filozofskih i medicinskih fakulteta, koji se inače ističu po korupciji.

Udruzi Monitoring stalno stižnu anonimne prijave o korupciji na fakultetima, a zadnje tri su stigle s dalmatinskih visokoškolskih ustanova. 

U zadnja dva dana udruzi za monitoring obrazovnog sustava stigle su tri nove prijave o korupciji i različitim oblicima pritisaka na studentice i studente. Ta je udruga zaprimila ukupno 204 prijeve studenata o korupciji na fakultetima, kazao je za Večernji list voditelj Udruge Saša Tkalec.

Od 204 prijave USKOK-u je dostavljena 201, ali, kako objašnjava Tkalec, na temelju dostavljenih prijava ne može se podići nikakva tužba. Kako je naknadno prikupljena dokumentacija, te saslušani neki svjedoci, vjeruje da će sve to USKOK dobro provjeriti i istražiti kako bi se, u slučajevima koji se mogu dokazati, protiv krivaca podigle odgovarajuće prijave.

Tkaleca je posebno zgrozila ucjena koja je stigla s jednog fakulteta u Splitu, a odnosi se na iznuđivanje novca i spolnih usluga. Ističe da je neshvatljivo da profesor ocjenu studentu, odnosno studentici uvjetuje spolnim odnosom. Nada se da će akcija koju pokreću spriječiti takve, ali i sve ostale slučajeve kupoprodaje ispita na fakultetima bilo za novac ili "naturu".

Tkalec je najvio da će se od jeseni početi intezivnije surađivati s fakultetima te da će početi prikupljanje informacija o svim slučajevima korupcije i ucjena, a u drugoj fazi studenti će se educirati kako se u takvim slučajevima trebaju postaviti. Do sada je projekt podržalo Zagrebačko i Splitsko sveučilište, a Tkalec vjeruje da će potporu dobiti i od ostalih.

Želi se promijeniti sadašnje stanje na način da se onemogući samovolja profesora od kojih se neki na predavanju znaju ne pojaviti po nekoliko tjedana bez ikakve isprike i obrazloženja.

Pročitajte više