Splitski Promet ipak ne ukida autobusne linije

Foto: Milan Šabić/Pixsell

​Stanovnici općina i gradova oko Splita ne trebaju strahovati da će se zbog duga gradskoj tvrtki Promet obustaviti linije koje su ih dovodile u grad i vraćale ih iz njega.

To je i službeno potvrđeno nakon sastanka koji se u četvrtak održao u gradskoj tvrtki Promet, a na kojem su sudjelovali predstavnici Solina, Kaštela, Trogira, Dugopolja i Klisa.

U Prometu kažu da su održali sastanak sa suvlasnicima zbog nastalih razlika u obračunu subvencija za 2023. godinu​, sastanak je bio konstruktivan​ i produktivan u smislu boljeg razumijevanja metodologije nastalih izračuna. 

"Sve linije i dalje će prema predviđenom voznom redu"

"Promet se obvezao kroz ​petnaestak dana revidirati obračun za 2023. godinu što podrazumijeva potpunu analizu svih parametara izračuna za svakog pojedinog suvlasnika, dok su se suvlasnici obvezali uplatiti dio iznosa sukladno svojim mogućnosti kako bi se nastavilo nesmetano poslovanje​, navode iz splitskog Prometa.

Dodali su da će sve linije i dalje prometovati prema predviđenom voznom redu te zahvalili dijelu suvlasnika koji su već platili dio novčanih sredstava.

N​akon sastanka solinski je gradonačelnik Dalibor Ninčević rekao da se nada kako će se u konačnici pronaći rješenje na zadovoljstvo jedinica lokalne samouprave i tvrtke Promet.

Zadovoljan je time kako se sastanak odvijao i poručio građanima da mogu ostati mirni jer će linije i dalje prometovati.

Dodao je i da će Promet za tri tjedna izraditi revidirani godišnji izvještaj po metodologiji obračuna obveza prema suosnivačima nakon čega će se ponovno svi sastati.

"Dogovor je da, iako smo i do sada plaćali redovne rate Prometu svatko u okviru svojih mogućnosti i osiguranih sredstava jedan dio sredstava ili unaprijed prebaciti ili dodatno uplatiti kako bi tvrtka mogla uredno poslovati", izjavio je Ninčević.

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović tvrdi da nitko od njih nije bježao od plaćanja i da znaju da moraju financirati javni prijevoz, no način kako je to komunicirano je po njemu bio neprimjeren i neprihvatljiv.

Dodao je da su na sastanku dogovoreni svi koraci koji se trebaju napraviti kako bi se dug obrazložio, te da shodno tome jedinice lokalne samouprave mogu osigurati sredstva za dug koji bi se trebao utvrditi nakon revizije.

Prošlog tjedna u splitskoj je gradskoj upravi održana gotovo dramatična konferencija za medije na kojoj su dogradonačelnik Antonio Kuzmanić i direktor tvrtke Promet Stanko Sapunar javno obznanili da su jedinice lokalne samouprave napravile ukupni dug od 4,5 milijuna eura zbog čega će morati obustaviti promet prema općinama i gradovima koji su dužni.

Pročitajte više