Splitski sud ponovno pustio na slobodu vojne policajce optužene za ratni zločin u Kulinama

ŽELJKO MAGLOV, Tvrtko Pašalić, Damir Boršić i Milorad Paić, četvorica bivših vojnih policajaca optuženi za ratni zločin u šibenskom zatvoru Kuline, ponovno su pušteni na slobodu. Splitski Županijski sud već im je ukinuo pritvor prije dva mjeseca nakon podizanja optužnice, no Vrhovni sud ih je vratio u pritvor, jer po njihovom mišljenju i dalje egzistiraju teške okolnosti djela za koje se terete.

Mjera opreza

Sasvim sigurno, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ponovno će uložiti žalbu tako da će predmet ponovno put Zagreba. Splitski suci nadaju se da će ovaj put njihovo rješenje o ukidanju pritvora ostati na snazi jer su podrobnije obrazložili zašto bi trebalo pustiti na slobodu optuženike za ratni zločin.

Pritvor im je, inače, zamijenjen mjerom opreza, redovitim javljanjem policiji.

I srpski mediji izvijestili o zločinima u Kulinama


Maglov i ostali terete se za ratni zločin nad civilima iz sela Nos Kalika. Protiv Paića se vodi još jedan postupak za silovanje pritvorenice koja je u istrazi svjedočila video linkom sa Zapadne obale Sjedinjenih Država.

O zbivanjima u zatvoru Kuline početkom 90-ih nedavno su vrlo opširno izvijestili i neki srpski mediji. Glavna saznanja dobili su od Marija Barišića, bivšeg vojnog policajca, koji je svjedočio u postupku Lora. Među ostalima, prozvao je i košarkaškog trenera Nevena Spahiju, koji je u postupku ispitan kao svjedok.

Pročitajte više