Splitski vatrogasci bolnici darovali mobilni respirator za djecu

SPLITSKI vatrogasci darovali su Zavodu za intenzivno liječenje djece Klinike za dječje bolesti KBC-a Split mobilni respirator koji satima podržava disanje djece tijekom njihovog transporta, a sutra će im predati i uređaj za praćenje moždanih funkcija.

Pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi Branka Polić objasnila je da donirani respirator služi za podržavanje životne funkcije disanja djece i prilikom transporta helikopterom, brodom ili automobilom.

"Riječ je o iznimno važnom i sofisticiranom aparatu koji satima podržava disanje kod djece tijekom njihova transporta s obzirom da oni ne mogu samostalno disati", rekla je.

Sutra će dobiti i amplitudni EEG

Zavod će u petak dobiti i amplitudni EEG, uređaj koji je namijenjen za praćenje moždane funkcije teško bolesne i životno ugrožene djece, dojenčadi, nedonoščadi i novorođenčadi. "To nam jako pomaže u terapijske i prognostičke svrhe", rekla je pročelnica.

Vrijednost oba uređaja je 390 tisuća kuna, a Polić ističe da to pokazuje koliko su truda dali splitski vatrogasci koji su organizatori te humanitarne akcije.

Riječ je o drugoj humanitarnoj akciji koja je potekla od splitskih vatrogasaca, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita Mario Mikas. Akacija je, podsjetio je, pokrenuta na Svetog Duju, kada je Dina Levačić plivala prikupljajući novac, a završila je nakon tri mjeseca.

Sudjelovali vatrogasci iz cijele zemlje, hitne službe, policija, gradovi...

"Cilj nam je bio kupiti samo jedan uređaj, ali smo se na kraju odlučili prikupiti veća sredstva i kupili i drugi uređaj", rekao je Mikas napomenuvši da su u akciji sudjelovali vatrogasci iz cijele zemlje, hitne službe, gradske i ostale tvrtke, policija, razna društva, gradovi, općine.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović izrazio je zahvalnost donatorima, posebice vatrogascima za koje je rekao da dok služe društvu i građanima u nevoljama imaju vremena i energije organizirati i donatorske akcije.

"Na taj način pomažu onima kojima je to osobito potrebno. To su djeca koja moraju biti liječena u Zavodu za intenzivno liječenje djece i ujedno Referentnom centru bolnice", rekao je Meštrović.

Pročitajte više