Splitski vijećnici nagradili zloglasnu 72. bojnu i klapu u kojoj pjeva Škorićeva žena

Foto: Grgo Jelavic/Pixsell

SPLITSKO Gradsko vijeće danas je dalo nagrade Grada Splita 72. bojni Vojne policije, čijih je šest pripadnika pravomoćno osuđeno zbog ratnih zločina, te klapi Ventula u kojoj pjeva Ana-Marija Škorić, supruga dugogodišnjeg predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića. Za nagrađivanje sporne postrojbe glasali su HDZ i nekoliko ideološki srodnih satelita, a protiv su bili vijećnici Pametnog, Centra i SDP-a, koji su, međutim, prisustvom na sjednici osigurali kvorum. Srušili su ga tek nakon izglasavanja nagrada.

Listu laureata utvrdila Komisija za javna priznanja

Kao što smo već pisali, listu laureata utvrdila je gradska Komisija za javna priznanja, čiji je predsjednik Igor Stanišić iz Kerumove Hrvatske građanske stranke, zamjenik Božo Zadro, a članovi su Tomislav Prljević, Krešimir Čaljkušić, Ante Jukić, Branimir Urlić, Sani Mardešić, Jelena Kovačić, Goran Kotur, Marin Jurjević, Ivana Prijatelj Pavičić, akademik Davorin Rudolf, Petar Slapničar, don Drago Šimundža i Davor Grčić, koji se, prema Stanišićevim riječima, jedini nije pojavio kada se odlučivalo o nagradama. Kerumovi vijećnici, pak, nisu bili na današnjoj sjednici. Rat u koaliciji s HDZ-om toliko je eskalirao da je Stanišić sazvao drugu sjednicu vijeća za preksutra, dok je današnja održana na inicijativu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Split nagrađuje postrojbu koja je dala šest ratnih zločinaca

Na naš upit koliko je pripadnika 72. bojne Vojne policije pravomoćno osuđeno zbog zločina u Lori Županijski sud u Splitu nedavno je odgovorio da su "Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić pravomoćno osuđeni zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, dok su Josip Bikić, Davor Banić i Miljenko Bajić pravomoćno osuđeni zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske".

Vojni policajci osuđeni zbog teških kaznenih djela

Ujedno su nas informirali da se "protiv osuđenika Tomislava Duića i Emilija Bungura vodio kazneni zakon zbog kaznenog djela iz čl. 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, u kojem su ti osuđeni u odsutnosti, međutim osuđenici su podnijeli zahtjev za obnovu kaznenog postupka koji je trenutno u tijeku".

Dakle, šestorica iz postrojbe su osuđena, dvojici se još sudi za ratne zločine, a HDZ-ovska većina u Gradskom vijeću, uz pomoć nebitnih jataka, ali i opozicije koja je osigurala kvorum, daje im nagradu. 

Ako vam navedeni zakonski članci ne znače mnogo, onaj 122. Osnovnog krivičnog zakona propisuje da se svakog tko, "kršeći pravila međunarodnoga prava, naredi da se ratni zarobljenici ubijaju, muče ili da se prema njima nečovječno postupa, nad njima obavljaju biološki, medicinski ili drugi znanstveni pokusi, da se uzimaju tkiva ili organi radi transplantacije, da im se nanose velike patnje ili ozljede tjelesnoga integriteta ili zdravlja, da se prinuđuju na obavljanje službe u neprijateljskim oružanim snagama, ili da se lišavaju prava na propisano i nepristrano suđenje, ili tko počini neko od navedenih djela" kazni zatvorom od "najmanje pet godina ili kaznom zatvora od dvadeset godina".

Veterani ne priznaju presudu

A članak 120. stavak 1. normira da onaj tko "kršeći pravila međunarodnoga prava za vrijeme rata, oružanoga sukoba ili okupacije naredi da se izvrši napad na civilno stanovništvo, naselje, pojedine civilne osobe ili osobe onesposobljene za borbu, kojega je posljedica smrt, teška tjelesna ozljeda ili teško narušavanje zdravlja ljudi, napad bez izbora cilja kojim se pogađa civilno stanovništvo, da se civilno stanovništvo ubija, muči ili da se nečovječno postupa prema njemu, ili da se nad njim obavljaju biološki, medicinski ili drugi znanstveni pokusi, da se uzimaju tkiva ili organi radi transplantacije, ili da mu se nanose velike patnje ili ozljede tjelesnoga integriteta, ili zdravlja, da se provodi raseljavanje ili preseljavanje ili prinudno odnarodnjivanje ili prevođenje na drugu vjeru, prinuđivanje na prostituciju ili silovanje, da se primjenjuju mjere zastrašivanja i terora, uzimaju taoci, primjenjuje kolektivno kažnjavanje, protuzakonito odvođenje u koncentracijske logore i druga protuzakonita zatvaranja, da se provodi lišavanje prava na propisno i nepristrano suđenje, prinuđivanje na službu u oružanim snagama neprijateljske sile ili u njezinoj obavještajnoj službi ili administraciji, da se prinuđuje na prinudni rad, izgladnjuje stanovništvo, provodi konfiskacija imovine, da se pljačka imovina stanovništva, protuzakonito i samovoljno uništava ili prisvaja u velikim razmjerima imovinu, što nije opravdano vojnim potrebama, uzima nezakonite i nerazmjerno velike kontribucije i rekvizicije, smanjuje vrijednost domaćega novca ili protuzakonito izdaje novac, ili tko počini neko od navedenih djela kaznit će se zatvorom od najmanje pet godina ili kaznom zatvora od dvadeset godina".

Predsjednik Udruge veterana 72. bojne Vojne policije Zlatko Čipčić nedavno nam je potvrdio kako sudske procese vođene pred hrvatskim sudovima protiv suboraca smatra političkima. Svejedno, HDZ-ovci i njihovi sateliti nisu imali problema s izglasavanjem nagrade Grada Splita postrojbi čijih je šest pripadnika osuđeno zbog ratnih zločina. I čiji veterani ne poštuju presude.

Zamjenica urednika županijskog portala

Tako završava mandat vlasti pod vodstvom Andre Krstulovića Opare, u kojem valja zapamtiti i spuštanje zastave na pola koplja u čast pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Što se, pak, Ventule tiče, među njezinim je članicama i Ana-Marija Škorić, supruga Petra koji je godinama vodio splitski HDZ, sve do studenoga prošle godine kada je na njegovo mjesto izabran doktor Vice Mihanović. Pjevanjem u klapi gospođa Škorić opušta se od teških radnih obaveza u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je zamjenica glavnog urednika portala.

Krajnje cinično, ali na istoj sjednici nagrade su posthumno dobili legendarni novinar i pisac Miljenko Smoje te prvakinja drame splitskog HNK Zoja Odak, koji nisu imali baš nikakve veze s onim što predstavlja 72. bojna Vojne policije.

Pročitajte više