Splitsko Gradsko vijeće o AFCO-u

SPLITSKO Gradsko vijeće raspravljalo je na današnjoj sjednici o pismu koje je Vijeću još 13. svibnja poslala američka grupacija AFCO koja je prije pet godina s gradom počela pregovore o ulaganju pola milijarde dolara u splitsku Gradsku luku i njezino pretvaranje u elitni turistički kompleks.

U pismu je AFCO optužio gradonačelnika Slobodana Beroša da je samovoljno prekinuo pregovora, a od vijećnika zatražio da se zauzmu za nastavak pregovora. U suprotnom AFCO poručuje da će sudskim putem zaštiti svoja prava to jest tražiti naknadu troškova koje je imao u pet godina pregovaranja te naknadu minimalnog potencijalnog profita. Rok vijećnicima za očitovanje istekao je 12. lipnja.

Vijećnicima je pismo predočeno kao informacija, a iako su iznosili razne prijedloge o tome kako bi trebalo postupiti, nikakvu odluku, za sada, nisu donijeli. Na kraju rasprave zaključeno je da će Vijeće službeno reagirati i donijeti odluku o daljnjim postupcima ako AFCO podigne tužbu.

HSLS-ov vijećnik Ivica Boljat apelirao je da Grad angažira stručnjaka, jer, kako je rekao, ovdje se radi o opravdanoj bojazni da će grad izgubiti milijune dolara zbog nepromišljenosti i žurbe. Upitao je gradonačelnika što će biti ako grad bude trebao platiti koji milijun dolara. Beroš mu je odgovorio kako ne smatra da je odgovoran za nepotpisivanje ugovora s Amerikancima, barem ne više od njegovog prethodnika (Ivice Škarića) koji je s AFCO-om potpisao memorandum o razumijevanju i iz kojega bi i mogle proizaći određene obveze grada.

Složivši se s prijedlogom o angažiranju stručnjaka u slučaju AFCO, vijećnik SDP-a Veljan Radojković istaknuo je kako grad ne smije dopustiti da ga se iskorištava na takav način.

Najblaže rečeno oni koji su u ime grada vodili pregovore tome su pristupili vrlo neoprezno i neozbiljno zbog čega se ne zna kakve će biti posljedice, ocijenio je vijećnik HSP-a Milijan Sesar, predloživši da grad o vlastitom trošku napravi novu dokumentaciju za projekt gradske luke i sam nađe ozbiljnog partnera.

Nakon rasprave novinari su o tom slučaju pitali vijećnika Ivu Šimunovića koji je kao tadašnji predsjednik Gradskog vijeća sudjelovao u pregovorima s AFCO-om. Šimunović je kazao kako se jučer čuo s čelnicima i pravnim zastupnicima AFCO-a koji su mu rekli da nisu ni namjeravali podići tužbu, nego da su htjeli opomenuti gradske vlasti da se ne znaju ni ponašati ni postaviti u međunarodnim odnosima. Poručili su da će o "toj sramoti", rekao je Šimunović, obavijestiti sve svoje partnere.

Vijećnici su danas prihvatili izvješće Poglavarstva o sporazumu postignutom s nogometnim klubom Hajduk o reguliranju međusobnih potraživanja. Time je okončan spor nastao prije tri godine kada je grad prestao izvršavati ugovorene obveze prema Hajduku. Grad je, osim plaćanja tekućih troškova za održavanje stadiona, trebao podmirivati i potrebe omladinskog pogona. Na račun toga grad će Hajduku isplatiti 3,4 milijuna kuna i nastaviti s redovitim podmirivanjem tih obveza.

(Hina) dstr mć

Pročitajte više