Splitu se sprema totalna kerumizacija: Sve je lako kad si Kerumov nećak

GORAN i Igor Sapunar, nećaci splitskog gradonačelnika Keruma, premda u ranim 20-ima, već imaju milijunske projekte. Gorana je šira javnost upoznala prošlog ljeta, kad je izbila afera s krađom nacrta u solinskom AD Plastiku. Plastičari su izgubili dugogodišnji posao kooperanata bavarske tvornice motora, a na njihovo mjesto uskočio je mladi Goran Sapunar te uz pomoć svog rođaka i bivšeg direktora razvoja AD Plastika Marina Milišića (člana predsjedništva Kerumovog HGS-a) preuzeo njihov posao.

AD Plastik i afera BMW

Sapunar i Milišić uvjeravaju da nema ništa sporno, u AD Plastiku bili su drugačijeg mišljenja pa su cijeli slučaj lijepo poslali Državnom odvjetništvu. Josip Boban, šef AD Plastika, uvjeren je da se radi o nelojalnoj konkurenciji. Milišiću je brzopotezno dao otkaz, no za stručnjaka takvog kalibra brzo se našlo zamjensko mjesto u Upravi Prometa, koja je za potrebe zbrinjavanja odanih Kerumovih kadrova proširena s jednog na čak tri člana! 

Nevjerojatno je kako se BMW, umjesto za dokazani AD Plastik, koji već godinama proizvodi auto dijelove za čitav niz renomiranih tvrtki, odlučio za krajnje anonimnog Gorana Sapunara i njegovu firmu Fornix, smještenu u tvornici Dalmacija Iskra Dugi Rat, koja se nalazi, gle čuda, u Kerumovom vlasništvu.

Goran Sapunar uvjeravao je javnost kako je mlad, ambiciozan, ima želju i znanje i da je do posla s BMW-om došao razgovarajući s ljudima iz svjetskog automobilskog biznisa.

Kila i POS

U dlaku istu retoriku ima i njegov brat Igor, koji će, otkrilo se prije koji dan, na splitskoj Kili graditi POS-ove stanove. Projekt vrijedan 75 milijune eura trebao bi se realizirati na terenu koji je pet puta mijenjao vlasnike, a nedavno je trampom za tvornicu Nada Dimić došao u Kerumove ruke.

Kako Kerum ne smije poslovati sam sa sobom, stanove će graditi nećak. Za javnu percepciju svakako je dobro što se ne preziva Kerum (da sad ne bi stvari bile preočite, premda ionako jesu). I Igor, poput brata Gorana, ima želju i znanje, a i razgovarao je s ljudima iz svijeta građevine. 

Nevjerojatno kako bankari i poslovni partneri padaju kao zrele kruške nakon razgovora sa sinovima Kerumovog šogora Petroslava Sapunara, kojeg, inače, ne resi takva razgovorljivost.

A kome Stari plac?

Gradonačelnik puca od sreće, kako i ne bi kad nećaci rasturaju na svim razinama, a u svemu ne vidi apsolutno nikakav problem. Hvali se armijom odvjetnika koji su sve odlično prostudirali i zaključili da u nema sukoba interesa premda je iz aviona očito da se Splitu sprema totalna kerumizacija.

Na kraju mandata, ili možda čak i dva, što je želja Željka Keruma, Split će biti potpuno prepušten familiji. Još par vrlo atraktivnih lokacija čeka investitore. Jedna od njih je i Stari plac, legendarno Hajdukovo igralište, trenutno najskuplja nekretnina na Mediteranu, čija se vrijednost procjenjuje na nekih 250 milijuna eura. Sprema se komercijalizacija, neki vid 30-godišnje koncesije. Hoće li nekoga pretjerano začuditi ako se ambiciozni Sapunari pokažu dovoljno zrelima i za takav izazov?  

Pročitajte više