UHLJEBISTAN

Spomenik domovini u Zagrebu radit će Bandićev kum poznat po "zlatnim WC-ima"

Foto: Nenad Fabijanić/Grad Zagreb

MILAN Bandić, zagrebački gradonačelnik, prošle je godine nadomak svog ureda podigao spomenik Franji Tuđmanu - prilično ružnu skulpturu koja usprkos tome slabo podsjeća na prvog predsjednika Republike. Kada je iskeširao 4,5 milijuna kuna našeg novca za jedan od rijetkih spomenika okrenutih prema sjeveru, zbog čega je lice prikazane osobe uvijek u sjeni, najavio je gradnju Spomenika domovini u koju će Tuđman gledati. Za taj spomenik namijenio je prostor između zgrade Gradske uprave i Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”. 

Procijenili ga na 21 milijun kuna, koštat će gotovo 35 milijuna kuna s PDV-om

“Spomenik domovini”, kako mu glasi službeno ime, već se trebao početi graditi, ali je početkom godine poništen natječaj. Bandićevi stručnjaci iz Gradske uprave spomenik su procijenili na najviše 21 milijun kuna, no dobili su ponudu tešku 27 milijuna kuna pa su poništili natječaj s novom cijenom od 30 milijuna kuna. Ponovno su dobili ponudu tešku nešto više od 27 milijuna kuna, precizno 27 milijuna 790 tisuća 772 kune i 34 lipe. No to nije konačna cijena jer na 27,790.772,34 kune treba dodati i PDV od 25 posto pa je konačna cijena 34,738.465,40 kuna, dakle skoro 35 milijuna kuna ili pet milijuna eura za Spomenik domovini u gradu koji već ima Oltar domovine i Domovinski most. 

Imat će i fontanu

Ovaj spomenik, za razliku od Oltara i Mosta, imat će i fontanu jer je gradonačelnik Milan Bandić posljednjih godina opsjednut vodom pa je arhitekt Nenad Fabijanić u pobjednički rad ubacio i fontanu.

Spomenik će zajedničkim snagama graditi tvrtke Tigra i Vodotehnika za koje se može reći da su pretplaćene na velike gradske projekte. Vodotehnika je po Bandićevoj želji gradila fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Tigra, kojoj je vlasnik Bandićev kum Milan Penava, gradila je "zlatni WC" za 1,5 milijuna kuna, ZET-u je kućicu na okretištu naplatila 5000 eura po kvadratu, odnosno 3 milijuna kuna, te za više od 2 milijuna kuna obnovila drveni paviljon na Tuškancu.

Otvorenje za Dan državnosti ili Dan Grada Zagreba

Gradnja spomenika trebala bi potrajati devet mjeseci, što znači da Bandić planira otvaranje najkasnije za Dan Grada Zagreba 31. svibnja ili za Dan državnosti 25. lipnja, ne ispune li se HDZ-ove najave da će obilježavanje Dana državnosti vratiti na 30. svibnja.

Staklene opeke iz Češke, specijalni polimeri iz Nizozemske

Natječaj za idejno rješenje spomenika završen je još 2016. godine. Na njemu je Fabijanić pobijedio s projektom koji uključuje oltar i Zid boli te diskretno uključen motiv vode. Spomenik bi trebao biti izgrađen od dviju vrsta kamena: “Kanfanar” i “Jadran zeleni”. U njega će biti ugrađene i specijalne opeke, s uzorkom po ideji kipara Josipa Tišljara, a koje će se uvesti iz Češke. Njih će posložiti u Zid boli kakav je stajao u Selskoj ulici, a to ime već nosi monumentalni spomenik na Mirogoju koji se trenutno sanira. Iz uvoza će doći i posebni polimerni materijal. Dovest će ga iz Nizozemske da bi sagradili portal dugačak 30 metara. Tako će se i uvoz ukomponirati u spomenik zemlji koja sve manje toga sama proizvodi.

Fabijanić predložio ime Trg Republike

Arhitekt je osim samog spomenika zamislio i trg kao nastavak Lenuzzijeve potkove, odnosno nove Velike osovine. Sam mu je i predložio ime - Trg Republike. No Milan Bandić je to ime već iskoristio kada je u koalicijskim trgovanjima sa Zlatkom Hasanbegovićem i Brunom Esih preimenovao Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Prostor na kojem će se graditi “Spomenik domovini” već desetljećima nosi ime Trg Stjepana Radića, no kod Bandića preimenovanje nikada nije isključeno pa tako nije isključeno ni da novi trg sa spomenikom ponese ime Trg domovine ili prema Fabijanićevom prijedlogu Trg Republike, neke neodređene. Zagrebu nisu strana dupliranja imena, pa tako ima čak tri prometnice koje nose ime po njemu samome - to su Zagrebačka ulica u Sesvetama, Zagrebačka cesta koja počinje kod Ilice, a završava na Zagrebačkoj aveniji kako je Bandić nazvao dio Ljubljanske avenije.

Odluka o odabiru izvođača radova na spomeniku domovini by Index.hr on Scribd

Pročitajte više