Sporazum o suradnji sveučilišta u Zagrebu i Trnavi

Sporazum o suradnji potpisala su danas u Zagrebu vodstva sveučilišta u Zagrebu i Trnavi u Slovačkoj. L

Cilj je sporazuma razvijanje obrazovnih, znanstvenih i kulturnih veza između dvaju sveučilišta među kojima postoji višestoljetna povezanost.

Svečanom potpisivanju, uz rektore Helenu Jasnu Mencer i Petra Blahoa, bili su nazočni veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj Jan Petrik i dekani humanističkih fakulteta u Zagrebu.

Sporazumom je dogovorena razmjena informacija o akademskim aktivnostima, razvoj istraživačkih projekata, recipročna razmjena iskustava, studenata i nastavnika te drugi oblici suradnje.

Rektor Blaho kao povoljnu okolnost istaknuo je činjenicu da između slovačkog i hrvatskog ne postoji jezična barijera.

Dekan zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta Josip Baloban rekao je kako je između njegova fakulteta i sličnog fakulteta u Slovačkoj prije dvije godine potpisan sporazum o konkretnoj suradnji.

Lani je na pročelju nekadašnjeg Trnavskog sveučilišta postavljena spomen-ploča Sveučilišta u Zagrebu, posvećena svim Hrvatima koji su studirali u Trnavi i onima koji su na njih prenosili znanja.

Prvi rektor Sveučilišta u Trnavi bio je Hrvat Juraj Dobronoki, a prvi rektor Zagrebačkog isusovačkog kolegija, preteče zagrebačkog sveučilišta, bio je Slovak Alaksandar Dobokai.

U Trnavi je pokopan Šibenčanin kardinal Antun Vrančić, ondje je i rodna kuća prvoga zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Jurja Haulika, a u tamošnjoj crkvi sv. Ane pokopani su posmrtni ostaci hrvatskog sveca Marka Križevčanina.

U Trnavi su studirala braća Nikola i Petar Zrinski te književnik Antun Kanižlić.

(Hina) xiluc yln

Pročitajte više