Squash u Saboru: Oporba predlaže, Vlada odbija amandmane

BRZINOM kojom se loptica odbija od zida u squashu, odbijaju se danas amandmani oporbe u Saboru, uz monotonu zvučnu kulisu glasa predsjednika Sabora Luke Bebića - "Hvala. Tko je za ovaj amandman? Nije dobio potrebitu većinu", nakon čega proziva sljedećeg zastupnika koji uzaludno brani svoj prigovor na proračun.

U 8.30 započela je rasprava i glasovanje o 400-tinjak zastupničkih amandmana na Vladin prijedlog državnog proračuna za 2008. godinu, a predsjednik Saboru uspio je raspravu i glasovanje o amandmanima svesti na minutu i pol. Kako se Vlada jučer izjasnila što misli o amandmanima - da uglavnom služe političkoj promociji oporbenih zastupnika, te da je proračun dobar u obliku kakvog ga predlaže Vlada, saborska se većina i danas ponaša kao njezina sjena.

No, ipak, izglasana su tri amandmana. I to tri koja je predložila Vlada, a kojima je preraspodijeljeno 18 milijuna kuna. Ministarstvu zdravstva pripalo je 8 milijuna kuna, od čega je 3,5 milijuna usmjereno za uređenje odjela za babinjače u Petrovoj bolnici, a 4,5 milijuna za obradu uzoraka tkiva za Zakladu Ana Rukavina. Ministarstvo obrane dobilo je dodatnih 2,5 milijuna kuna za opremanje i modernizaciju, te otplata kredita. Trećim Vladinim amandmanom na proračun Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija dobilo je 8,5 milijuna kuna, od čega će se 4,5 milijuna odnosi na aktivnosti vezane uz NATO. Za taj bi se iznos smanjile neke stavke kod Ministarstva financija.

Oporba je na Vladin prijedlog proračuna predložila 421 amandman, od čega 29 amandmana s više od milijarde kuna na proračune izvanproračunskih fondova. Što se tiče samog proračuna, na njega je oporba podnijela 392 amandmana kojim zahtijevaju drugačiju raspodjelu 8,8 milijardi kuna.

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više