Srbi najavili demonstracije u Crnoj Gori

IZ SRBIJE i dalje stižu burne reakcije nakon što su Makedonija i Crna Gora kasno sinoć priznale neovisnost Kosova. Da je tome zaista tako svjedoče i odluke o nepoželjnim veleposlanicima Makedonije i Crne Gore koji su dobili protestnu notu.

Makedonija se pridružila Crnoj Gori u priznanju Kosova

SAD pozdravile odluku

No, iz svijeta stižu pohvale na čin službene Podgorice i Skoplja, a jedna od najznačjnijih svakako je ona koja je došla iz Washingtona. U pohvali stoji i poruka i ostalim zemljama jugoistočne Europe da slijede čin Makedonije i Crne Gore te da priznaju Kosovo.

"Porast broja zemalja koje su priznale Kosovo potvrda je njegovog napretka u uspostavljanju stabilnog, multietničkog i demokratskog društva koje nastoji izgraditi normalne političke i trgovinske odnose sa svojim susjedima i međunarodnom zajednicom", naglasio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Srbija s jednim okom

Službena Priština uputila je danas riječi zahvale za priznanje svoje zemlje, a premijer Hashim Thaci nazvao je odluke Podgorice i Skopja "vrlo odgovornim" koje su u skladu s voljom naroda Kosova za "nezavisnom, suverenom demokratskom i multietničkom državom". Premijer Thaci na izvanrednoj konferenciji za novinare naglasio je kako će ove dvije odluke doprinijeti daljnjoj stabilizaciji u regiji.

Mediji na Kosovu danas na svojim naslovnicima i u prvim minutama svojih vijesti naglašavaju kako je priznanje od strane Makedonije i Crne Gore značajan potez, a najemotovniju naslovnicu imao je prištinski dnevnik Express koji je na naslovnici objavio velikim slovima "Hvala Crna Goro".

U tekstu se navodi kako su Crna Gora i Srbija do jučer bili dva oka u glavi, no sinoćnja odluka ostavila je Beograd s jednim okom. Dnevnik Koha ditore naglašava kako je samo dan nakon odluke Generalne skupštine Ujedinjenih naroda donesena vrlo bitna odluka o priznanju. U tom stilu piše i kosovski Zeri zaključujući kako su se "Srbi veselili samo jedan dan".

Bivši predsjednik ispričao se Srbiji

No,u samoj Crnoj Gori spremaju se demonstracije povodom odluke o priznanju. Naime, organizator demonstracija je stranka "Srpska lista" koja je najavila izraze nezadovoljstva na ulicama Crne Gore, no još uvijek nije poznat termin. Također, očekuje se da i ostale stranke sa srpskim predznakom sudjeluju u demonstracijama, a neslužbeno se može čuti kako bi mogle biti organizirane već u ponedjeljak.

"Zbog ove odluke osjećam tugu i sram. Ne mogu ni zamisliti što bi na nju rekli Njegoš, kralj Nikola, Marko Miljanov i svi drugi koji su stvarali Crnu Goru", rekao je bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović u izjavi za crnogorske medije dodajući kako je vlada njegove zemlje priznala "kvazi državu". Također, Bulatović se  ispričao Srbiji za čin Crne Gore.

I.Ć.
Foto:AFP (Arhiva)

 
 

 

Pročitajte više