Srbi u Hrvatskoj dobivaju svoju himnu, zastavu i grb

NATJEČAJ za zastavu, grb i himnu srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj bit će otvoren do kraja godine, najavio je predsjednika SNV-a Milorad Pupovc. Do tada će pjesma Jovana Đorđevića iz 1892. godine "Bože pravde" biti privremena himna Srba u Hrvatskoj.

Nakon sastanka hrvatskog premijera Ive Sanadera i predsjednika SiCG Svetozara Marovića županijska vijeća srpske nacionalne manjine izašla su s inicijativom da će Srbi u Hrvatskoj vrlo brzo dobiti srpske statusne simbole: grb, zastavu i himnu. Sve je to izazvalo iznenađenje i ogorčenost hrvatske javnosti, dok u političkim krugovima strahuju da bi rađanje novih srpskih simbola moglo isprovocirati napetosti.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac smatra da u odluci županijskih vijeća srpske nacionalne manjine nema ništa sporno. U izjavi za tjednik Globus tvrdi da se odluka temelji na ustavnom zakonu o manjinama koji omogućuje osnivanje tog koordinacijskog tijela, koje, između ostalog, ima ovlasti donošenja odluke o svečanoj pjesmi, grbu i himni srpske nacionalne manjine. Pupovac je uvjeren da je bolje da srpska manjina u hrvatskoj ima svoja obilježja, a ne obilježja srpske države, pa je odlučeno raspisati natječaj.

Grb, zastava i himna, kako je rekao Pupovac, morat će zadovoljiti tri kriterija; iz njih će morati biti vidljiva "autohtonost i posebnost srpske manjine, pripadnost srpskom narodu te pripadnost Hrvatskoj". Zastava bi trebala sadržavati boje srpskog barjaka (plavu, crvenu i bijelu), a kako će boje biti poredane odlučit će se na javnom natječaju, najavio je Pupovac. Dodao je da će zastava i grb vjerojatno sadržavati i neki od simbola iz Vojne krajine.

Do izbora nove himne srpske manjine u Hrvatskoj pjesma Jovana Đorđevića "Bože pravde" bit će privremena himna, potvrdio je Pupovac. Pjesma napisana 1892. godine bila je himna Kraljevine Srbije, a danas je himna tzv. Republike Srpske.

Većina Globusovih neimenovanih sugovornika smatra da su Srbi u Hrvatskoj uranili sa svojom odlukom o traženju nacionalnih simbola, te vjeruju kako se na taj način želi zlorabiti politika premijera Sanadera i HDZ-a spram srpske nacionalne manjine. U vrijeme kada se Hrvatska treba izboriti za status kandidata za prijem u EU, u Srpskom narodnom vijeću vjeruju kako se Sanaderova Vlada neće usprotiviti njihovoj inicijativi.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić u izjavi za Globus kaže da se zastava još može tolerirati, ali ako se prihvati da Srbi imaju pravo na grb i himnu, onda se toj nacionalnoj manjini priznaje pravo na državnost. Đapić podsjećam da je "Lijepu našu" napisao pravoslavac, i ne vidi razloga zašto to ne bi bila himna i srpske manjine. Novi simboli srpske manjine za mnoge bi mogli postati crvena krpa, a to, smatra Đapić, ne bi bilo dobro.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok kaže da se uvijek zalagao da se pravo nacionalnih manjina treba  izraziti kroz školski sustav, kulturne institucije i medijski prostor. Podupire i kulturnu autonomiju (pravo na kazalište, izdavaštvo), ali ne i političke oblike autonomije kao što su grb i himna.

"Legalizacija tih simbola mogla bi isprovocirati dio većinskog naroda i na neprimjerne reakcije. A to nikomu ne treba. Uvjeren sam da bi bio europski kuriozum kada bi jedna država imala dvije himne, zastave i dva grba, zaključio je Čehok.

Pročitajte više