Srbija: Do 17 sati na izbore izašlo samo 29,5 posto birača

Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), na srbijanske predsjedničke izbore do 17 sati odazvalo se 29,5 posto, odnosno oko 1,9 milijuna birača, obznanio je Zoran Lučić, član Upravnog odbora CeSIDa na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru. L

Da bi izbori bili valjani, do zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati, na njima bi se trebalo pojaviti još 1,6 milijuna ljudi, dodao je Lučić.

U usporedbi s podacima s neuspjelih predsjedničkih izbora u prosincu prošle godine, na kojima je konačan odziv birača bio 44 posto, do 17 sati glasalo je 32,3 posto birača. Tad je u posljednja tri sata, od 17 do 20 sati, na birališta izašlo oko 840 tisuća birača.

Do 17 sati najmanja izlaznost zabilježena je u Beogradu (27 posto). U središnjoj Srbiji odziv je bio 28,8, a u Vojvodini 33,3 posto. Na Kosovu je do 17 sati glasalo 28,8 posto, od ukupno oko sto tisuća birača.

Da bi današnji predsjednički izbori uspjeli, uvjet je da na birališta izađe više od 50 posto od ukupno 6.506.505 građana upisanih u biračke spiskove, odnosno nešto više od tri milijuna i 250 tisuća birača.

Kandidati na ovim izborima su Dragoljub Mićunović, kandidat vladajuće koalicije DOS, potpredsjednik Srpske radikalne stranke (Vojislava Šešelja) Tomislav Nikolić, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsjednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, kandidat Socijalističke partije Srbije Dragan S. Tomić, te Radoslav Avlijaš iz Demokratske stranke Otadžbina.

Ako izađe dovoljan broj birača, pobjednik izbora je kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine glasova ukupno izašlih birača. Ako to nije slučaj, u drugi krug izbora, 15 dana po održavanju prvog, idu dvojica kandidata s najvećim brojem glasova, a pobjeđuje onaj koji je dobio - bez obzira na broj - više glasova.

Birališta se zatvaraju večeras u 20 sati, kad će se - kako je priopćio CeSID - znati jesu li su izbori uspjeli, dok će se oko 22 sata, ako je dovoljan broj birača izašao na izbore, znati i tko je pobjednik u prvom krugu.

Pročitajte više