Srbija: DSS prekida pregovore s DS-om

DEMOKRATSKA stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice više neće nastavljati pregovore s Demokratskom strankom (DS) Zorana Živkovića i Borisa Tadića o izboru predsjednika Skupštine Srbije i formiranju nove vlade, izjavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik DSSa Dejan Mihajlov.

"Nikakav dogovor sa DS-om nećemo praviti prilikom konstituiranja ovog saziva Skupštine i vlade. S njima je suradnja teško zamisliva", kazao je Mihajlov na konferenciji za novinare. On je potvrdio da je ranijih dana bilo razgovora s predstavnicima Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića o podršci izboru predsjednika parlamenta i da će se ti razgovori nastaviti.

Potpredsjednik SPS-a Milorad Vučelić izjavio je agenciji Beta da će ta stranka podržati konstituiranje parlamenta i nove vlade "zbog nacionalnih interesa", te da SPS još nije dobila poziv, ali da očekuje da će tijekom dana razgovarati s predstavnicima stranaka tzv. demokratskog bloka.

Dragoljub Mićunović, predsjednik Demokratskog centra, čiji su predstavnici na izbore izašli na listi DS-a, izjavio je u ponedjeljak Radiju B92 da, u slučaju da DSS izabere svog kandidata za predsjednika parlamenta uz podršku Miloševićevog SPS-a, to znači da DSS može formirati manjinsku vladu, te da DSS-u više nikakva podrška DS-a i ne treba.

Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Srbije prošloga je petka odgođen na neodređeno vrijeme, jer se četiri stranke demokratskog bloka nisu dogovorile oko podrške zajedničkom kandidatu za predsjednika parlamenta, zbog odbijanja DS-a da podršku da prije nego što se definira program i sastav buduće vlade.

Pročitajte više