Srbija i Mađarska dogovorile koridor kroz Mađarsku za srpske državljane

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

MINISTRI vanjskih poslova Srbije i Mađarske Ivica Dačić i Péter Szijjártó potvrdili su otvaranje tri granična prijelaza za građane pograničnih područja te dogovorili da će Mađarska formirati koridor za odlazak srpskih državljana na rad u europske zemlje.

Kako je prenijela Radiotelevizija Srbije, pravo na prelazak granice imat će zaposleni ili oni koji imaju zemlju unutar područja od 50 kilometara na teritoriju dvije države, što će dokazivati potvrdama, a njima će se tom prigodom mjeriti temperatura.

Granica će za stanovnike pograničnih područja biti otvorena na trima prijelazima Röszke-Horgoš, Tompa-Kelebija i Hercegszántó-Bački Breg.

Dačić je poslije sastanka na graničnom prijelazu Horgoš zahvalio Mađarskoj na potpori u medicinskim sredstvima te pomoći u povratku srpskih građana u zemlju uoči epidemije koronavirusa.

Mađarski ministar je ovom prigodom najavio i da će srpskim državljanima koji rade u zapadnoj Europi biti dopušteno da se vrate istim koridorima kroz Mađarsku.

Ministri su kazali da još nije vrijeme za otvaranje svih graničnih prijelaza, ali da je to bila jedna od tema njihova susreta.

Pročitajte više