Srbija: Još jedna istraga za zločin na Ovčari kod Vukovara

SPECIJALNO tužiteljstvo Srbije za ratne zločine podnijelo je zahtjev za provođenje istrage protiv 17 osoba zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 20. i 21. studenoga 1991. godine, piše beogradski dnevnik "Danas" od utorka, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Tužiteljstvo za ratne zločine je u prosincu 2003. godine podiglo optužnicu protiv osam osoba za ratni zločin kod Ovčare, a među 17 osoba protiv kojih će se voditi istraga, četvorica su već optužena tom optužnicom, te je sad ukupno 21 osoba osumnjičena ili optužena za zločin nad hrvatskim civilima na Ovčari.

Istraga se, kako tvrdi list, vodi protiv pripadnika jedinice teritorijalne obrane i jedinice "Leva supoderica". Osumnjičeni su zapovjednik jedinice TO Stanko Vujanović, pripadnici te jedinice Mirko Vojinović i Spasoje Petković-Štuka, te Miroljub Vujović, zapovjednik TO Vukovara, sva četvorica već obuhvaćena pravomoćnom optužnicom, po kojoj bi suđenje - kako je najavljeno - trebalo početi 9. ožujka u Okružnom sudu u Beogradu.

Istraga se vodi još protiv Milana Lančužanina-Kamenog, zapovjednika "Leve supoderice" (još u bijegu), Marka Ljuboja, Predraga Milivojevića-Kineza, Bože Latinovića, Vuje Zlatara, Gorana Mungoše, Đorđa Šošića, Miroslava Đankovića, Slobodana Krstića, Nade Kalabe, supruge Stanka Vujanovića, Saše Radaka, Damira Sirete-Siće i Milorada Pejića. Posljednja trojica su u bijegu, dok su ostali u novosadskom Okružnom zatvoru, te su saslušani 25. i 26. prosinca prošle godine, zbog "sumnje da su na Ovčari ubili najmanje 180 osoba hrvatske nacionalnosti".

Pripadnici dviju postrojbi, dodaje "Danas", međusobno se optužuju, prebacujući krivnju jedni na druge, a kao mogući svjedok-suradnik spominje se Spasoje Petković-Štuka, za kojega su svjedoci u Haaškom sudu iznijeli oprečne tvrdnje, od toga da je spašavao pojedine osobe, do toga da je "patološki ubojica". Nekadašnji šef Vojne obavještajne službe bivše JNA Aleksandar Vasiljević, podsjeća list, na suđenju Slobodanu Miloševiću u Den Haagu svjedočio je u veljači prošle godine da je, prema njegovim kasnijim posrednim saznanjima, jedinica "Leva supoderica", čiji je komandant bio Milan Lančužanin-Kameni, bila sastavljena od simpatizera Srpske radikalne stranke i da je bila umiješana u zločin na Ovčari.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više