Srbija na granici s Hrvatskom blokirala autobuse s Kosova

Ilustracija: Pixsell/Davor Javorovic

Srpske vlasti na granici s Hrvatskom, na prijelazu Batrovci, od ponoći blokiraju najmanje četiri autobusa s kosovskim registracijama i putnicima s Kosova, ustvrdio je danas kosovski dužnosnik.

Tajnik kosovskog Ureda za vezu u Srbiji Fatmir Haxholli izjavio je da ta blokada na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo predstavlja "znak osvete i apsurdne nervoze" službenog Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o podršci Kosovu za članstvo u toj organizaciji, prenosi Radio Slobodna Europa. 

"Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje"

"Blokiranje više od 300 građana, držanje putovnica i putnih isprava, flagrantno je kršenje ne samo Briselskih sporazuma već i univerzalnih ljudskih prava zajamčenih svim međunarodnim konvencijama. Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje 'da je to naređenje iz Beograda'", objavio je Haxholli na Facebooku.

On je najavio i da će otići do graničnog prijelaza Srbije i Hrvatske kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom u kojoj se nalaze državljani Kosova. Srpski MUP na upit Hine nije mogao potvrditi ni demantirati informaciju o blokiranju autobusa u kojima su kosovski državljani.

Kosovski MUP: Nemojte prolaziti teritorijem Srbije

Kosovski MUP i ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova te ministarstvo unutarnjih poslova apelirali su danas da "građani koji putuju ne prolaze teritorijem Srbije" jer su noćas na granici Srbije i Hrvatske zaustavljeni autobusi kosovskih registarskih oznaka sa skoro 300 građana, objavio je kosovski RTK.

Državljani Kosova koji prolaze kroz Srbiju su i ranije bili zaustavljani, a neke od njih su srpske vlasti i uhitile zbog sumnje da su počinili ratne zločine, podsjeća RFE.

Pročitajte više