Srbija: Nova skupština mora biti konstituirana do kraja siječnja

REPUBLIČKA izborna komisija mora službene i konačne rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji priopćiti najkasnije do četvrtka, 1. siječnja 2004. godine u 20 sati, a nova Skupština Srbije mora biti konstituirana u roku 30 dana od dana održavanja izbora, tj. 28. siječnja 2004. godine.

Nakon objave službenih i konačnih rezultata u "Službenom glasniku Republike Srbije", stranke koje su ušle u parlament imaju rok od deset dana da Skupštini Srbije dostave popis zastupnika koji će ih predstavljati u parlamentu. Svaka stranka svoje zastupnike, ovisno o broju mandata koje je dobila, bira sa kandidacijske liste od 250 zastupnika.

Ako neka stranka to ne učini, dobija dodatni rok od pet dana, a ako ni u tom roku ne dostavi spisak zastupnika, to će učiniti Republička izborna komisija prema redoslijedu predloženih imena na izbornoj listi.

Najkasnije u roku od 30 dana od dana održanih izbora, mora se održati konstitutivna sjednica Skupštine, koju zakazuje predsjednica Skupštine Srbije iz prethodnog mandata Nataša Mićić.

Nakon obavljene verifikacije zastupničkih mandata, bira se predsjednik Skupštine. Bira se većinom glasova (126 od ukupno 250), na prijedlog najmanje 30 zastupnika.

S obzirom na to da Srbija nema predsjednika, novi predsjednik parlamenta postaje vršitelj dužnosti predsjednika republike, te nakon konzultacije s parlamentarnim strankama određuje mandatara koji može dobiti skupštinsku većinu od najmanje 126 zastupnika za formiranje vlade.

Za formiranje vlade nije određen zakonski rok u kojem se to mora učiniti, a sve dok nova vlada ne bude formirana, tehničke poslove obavlja postojeća vlada.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više