Srbija protiv suđenja "vukovarskoj trojci" u Hrvatskoj

SUĐENJE "vukovarskoj trojci", haškim optuženicima Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću treba biti prepušteno Srbiji, jer se u beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine već sudi optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, a trojica generala predana su tijelu Ujedinjenih naroda, a ne drugoj državi, izjavio je u srijedu glasnogovornik Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić.

Stručnjak za međunarodno pravo Branislav Ristivojević izjavio je za beogradski Radio B92 da bi eventualno prebacivanje slučaja "vukovarske trojke" na pravosuđe u Srbiji i Crnoj Gori bio "odličan test za pravosuđe u Srbiji".

"Mislim da je druga ponuđena mogućnost, da se vukovarskoj trojci sudi u Zagrebu, zaista besmislena i da bi bila potpuno pogrešna, jer skoro da je nemoguće suditi u jednom društvu koje je u potpunosti ostrašćeno u pogledu odnosa prema ratu koji se dogodio na njegovom prostoru.

Kako oni tamo mogu dobiti jedno nepristrano, objektivno i pošteno suđenje? Vjerujem da bi Beograd bio pravi dobitak, odnosno da bi Beograd bio pravo mjesto. Jedan od razloga koji također govori u prilog tome jest činjenica da se pred Specijalnim vijećem za ratne zločine pred Okružnim sudom u Beogradu, već sada sudi niže rangiranim optuženicima za slučaj Ovčara", izjavio je Ristivojević.

Na samu najavu mogućnosti da suđenje "vukovarskoj trojci" bude prepušteno hrvatskom pravosuđu, ranije je već reagirao predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić, koji misli da bi takva odluka Haškog suda povećala otpor javnosti prema suradnji s tim sudom, te usporila proces pomirbe u regiji.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević upozorio je da bi prepuštanje tog suđenja Hrvatskoj bilo posredno kršenje Ustava Srbije, koji zabranjuje izručenje vlastitih državljana drugoj državi.

Pročitajte više