Srbija u krizi puni proračun oduzimajući mafiji imovinu

PRAVOSUDNI organi u Srbiji su pokrenuli gotovo 400 postupaka za oduzimanje imovine stečene kriminalom. Dio je to akcije kojom Srbija krpa proračunske rupe i puni državnu blagajnu uzimajući mafiji imovinu. Jedan od onih na popisu čija imovina bi mogla biti zaplijenjena je i Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam osumnjičen za organizaciju ubojstva hrvatskog novinara Ive Pukanić. Zahtjev za oduzimanje bit će podnesen za manji dio Jocićeve imovine, ali će se istraga nastaviti. Jocić bi mogao ostati i bez nekoliko poznatih beogradski noćnih klubova koji se vode na njegovo ime ili na nekog od njemu bliskih ljudi. Tako se ispituje i tko je stvarni vlasnik elitnog kluba Magacin. 

Srbijansko tužiteljstvo je pokrenulo postupak zaplijene imovine za 384 osobe u Srbiji. Prema riječima Slobodana Homena, državnog tajnika Ministarstva pravde, procjenjuje se da bi u prvim postupcima moglo biti oduzeto imovine u vrijednosti oko 100 milijuna eura, ali bi se suma mogla i desetak puta povećati." Prve se zaplijene očekuju već krajem rujna.

Na udaru i bivši ministri

S oduzetim novcem srbijanske vlasti planiraju modernizirati policiju, a ostatak uplatiti u državni proračun za zbrinjavanje najugroženijeg stanovništva, prenosi Blic.

Specijalno tužiteljstvo pokrenulo je istrage protiv 124 osobe, a protiv 66 osoba već je podnesen zahtjev za oduzimanje imovine. Već su oduzete četiri nekretnine, dok su privremeno oduzete kuće Milorada Ulemeka Legije optuženog za ubojstvo Zorana Đinđića i krijumčara drogom Darka Ercega.

Na listi osoba čija imovina bi mogla biti oduzeta su i Sretenu Kariću, bivšem direktoru Mobtela, Milovanu Bojiću, vlasniku klinike Ostrog i bivšem ministru zdravlja, Branislavu Uskokovića, bivšem direktorom Elektrodistribucije Beograd i mnogima drugima.

Pročitajte više