Srbija: U ponoć počinje predizborna šutnja

U SRBIJI u ponoć između četvrtka i petka počinje predizborna šutnja uoči izbora za predsjednika Srbije, koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju u 20 sati.

Za nedjeljne predsjedničke izbore kandidirali su se kandidat vladajuće koalicije DOS Dragoljub Mićunović, potpredsjednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsjednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, kandidat Socijalističke partije Srbije Dragan S. Tomić, te Radoslav Avlijaš iz Narodne stranke Otadžbina.

Da bi predsjednički izbori uspjeli, nužno je da u prvom izbornom krugu na birališta izađe više od polovine od ukupnog broja upisanih birača. Koliki je točno taj broj, objavit će večeras Republička izborna komisija.

Prema najnovijem istraživanju Instituta društvenih znanosti, koje je danas objavio Radio B92, odaziv birača na izborima za predsjednika Srbije u nedjelju će biti na rubu cenzusa od 50 posto. U istraživanju, koje je 9. i 10. studenoga obavljeno na 1580 ispitanika u 58 općina u Srbiji, 50,2 posto građana je izjavilo da sigurno izlazi na izbore, 20,7 da će vjerojatno izaći, osam da vjerojatno neće, neodlučnih je šest posto, a sigurno neće izaći na izbore njih 15,1 posto.

Istraživači posebno napominju da uzorkom nisu obuhvaćeni "prisilni apstinenti", odnosno građani koji nisu u mogućnosti glasati na izborima (neće biti moguće glasati u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Srbije i Crne Gore u svijetu).

U analizi istraživanja također se naglašava da treba uzeti u obzir i dosadašnju praksu da svaki treći ispitanik koji je kazao da će glasati, na kraju stvarno i izađe na biralište.

Kad je riječ o izgledima predsjedničkih kandidata, 27 posto ispitanika je sigurno da će glas dati Dragoljubu Mićunoviću, 11,5 posto će glasati za Tomislava Nikolića, 3,5 za Velimira Ilića, 1,8 za Marijana Rističevića, za Dragana S. Tomića 1,5 i Aleksandra Avlijaša 0,4 posto ispitanih.

Zaključak istraživanja Instituta društvenih znanosti je da svaki glas u nedjelju može biti presudan za uspjeh predsjedničkih izbora.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više