Srbija uhićuje Bošnjake zbog optužbe za zločine u Srebrenici?

BOSANSKOHERCEGOVAČKI dnevni list Avaz objavio je informaciju da su Bošnjaci u Srebrenici u strahu od hapšenja i odvođenja u Beograd zbog optužbi za zločina protiv Srba.

Bošnjaci koji su se borili u ratu u sklopu Armije BiH u stanju su panike zbog neprovjerene informacije da je Tužilaštvo u Beogradu pokrenulo istragu o zločinima počinjenim nad Srbima i prema kojoj su već stigli nalozi za uhićenja.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Haris Silajdžić za medije je izjavio kako mu je MUP Republike Srpske potvrdio da nema informacija o zahtjevu za hapšenje osoba bošnjačke nacionalnosti. Ipak, pozvao je Bošnjake da budu na oprezu te da izbjegavaju put u Srbiju.

Cijela priča o mogućim uhićenjima i strahovanjima započela je prije nekoliko mjeseci kada je Srpski pokret nevladinih organizacija (SPONA) srbijanskom Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine podnio krivičnu prijavu protiv 52 srebrenička Bošnjaka.

Bošnjacima je tada stiglo upozorenje s državne razine te je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara izjavio da postoji mogućnost da se veliki broj građana BiH  nađe na Interpolovim tjeralicama te da budu uhićeni na granici, a da ne znaju za što su optuženi.

Upozorenje je stiglo nakon što je predsjednik SPONA-e Branislav Dukić, izjavio da se radi se o prijavama protiv osoba "odgovornih za smrt 3.562 ubijena Srbina s područja Srebrenice u periodu 1992. do 1995. godine".

Iako nije pretjerano jasno zašto bi se Bošnjacima iz Srebrenice sudilo u Srbiji, a ne na području Republike Srpske odnosno Bosne i Hercegovine, Bošnjaci svoj strah opravdavaju stalnim pokušajima Srbije da izjednači broj žrtava i relativizira krivnju vojske RS-a za pokolj skoro osam tisuća Bošnjaka nakon pada Srebrenice.  

J.S.
Foto: AFP

Pročitajte više