Srbija uputila zahtjev Velikoj Britaniji za izručenje Ejupa Ganića

MINISTARSTVO pravosuđa Srbije potvrdilo je danas da je pravosudnim vlastima Velike Britanije uputilo službeni zahtjev za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koji je uhićen u Londonu 1. ožujka ove godine, prenosi beogradski B92.

Molba, popraćena opširnom sudskom dokumentacijom, poslana je u London uz objašnjenje da je Ganića potrebno izručiti Srbiji kako bi se dovršio sudski postupak koji se protiv njega vodi na Višem sudu u Beogradu.

Ganić je uhićen u londonskoj zračnoj luci Heathrow na temelju tjeralice koju je za njim i za još 18 osoba iz BiH Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. svibnja 1992. godine. Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u prosincu 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim osobama, unatoč potpisanom sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Ganić se tereti za tri krivična djela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotrebu nedozvoljenih sredstava borbe.

Ganić je, podsjeća B92, od 28. prosinca 1999. do 28. veljače 2001. obnašao funkciju predsjednika Federacije BiH, a bivša glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte je u lipnju 2004. godine potvrdila da Tribunal u Haagu vodi istragu protiv Ejupa Ganića.

Pročitajte više