Srbija uvodi doživotnu kaznu zatvora

Screenshot: YouTube

SRBIJA će uvesti doživotni zatvor s mogućnošću uvjetnog puštanja nakon 25 godina, pišu srpski mediji.

"Uvjetni otpust bit će mogućnost, a ne obaveza. To je međunarodni standard", rekao je profesor Stanko Bejatović, predsjednik Srpskog udruženja za kazneno-pravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmjene Kaznenog zakona.

Svaki osuđenik moći će napisati molbu, a dalje će odlučivati sud

Svaki osuđenik na doživotni zatvor moći će nakon 25 godina provedenih iza rešetaka napisati molbu, a hoće li biti pušten na slobodu uz uvjet da ne ponovi kazneno djelo, o tome će odlučiti sud.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kad je riječ o počiniteljima najtežih kaznenih djela, a obično su to zločini koji potresaju javnost.

Bejatović smatra da izvjesnost otkrivanja i kažnjavanja više utječe na potencijalne buduće počinitelje kaznenih djela nego visina propisane kazne.

"Statistički imamo povećanu efikasnost kaznenog postupka, ali to je zbog toga što je veliki broj sporazuma s tužiteljstvom i zbog prilike kaznenog gonjenja. No kad je riječ o klasičnim procesima, nema bitnijih pomaka u povećanju efikasnosti kaznenog postupaka. U 50 posto slučajeva koje smo analizirali u istraživanju proces je trajao dulje od dvije godine, a u više od 10 posto dulje od pet godina", rekao je Bejatović.

Pročitajte više