Srbijanske vlasti protjerale čelnika mađarske mladeži

PREDSJEDNIK mađarske organizacije mladeži pod nazivom Pokret mladeži "64 županije", Laszloa Torockaija, srbijanske vlasti protjerale su u petak iz zemlje nakon nedavne tuče u okolici Subotici za koju je ocijenjeno ima elemente međunacionalnog incidenta.

Nakon privođenja i izricanja presude kod suca za prekršaje u Subotici, policajci su Torockaija odvezli do granice s Mađarskom i zabranili mu ulazak u SCG na godinu dana.

Ovaj se pokret zalaže se za reviziju mađarskih granica i Trijanonskog sporazuma po kojem je među ostalim regijama i Vojvodina početkom prošlog stoljeća otcjepljena od Mađarske, zbog čega je jedna trećina svih Mađara postala manjina u susjednim zemljama.

"Smatram to najgrubljim kršenjem ljudskih prava i zbog toga ću se obratiti međunarodnim forumima, sudu u Strasbourgu i zastupnicima vojvođanskog, mađarskog i europskog parlamenta", naveo je u priopćenju za javnost Laszlo Torockai uz konstataciju kako je riječ o smišljenoj akciji protiv Pokreta mladeži 64 županije.

Svoje protjerivanje iz SCG on je doveo u vezu s prošlotjednim obilježavanjem obljetnice mađarske revolucije iz 1956. godine u mjestu Mali Iđoš, čiji su žitelji većinom mađarske pripadnosti.

U srbijanskoj javnosti taj je skup u organizaciji ovog pokreta prikazan kao "fašistički pir mladih Mađara", kako zbog prateće ikonografije tako i istupa pojedinih političara iz Mađarske.

Oštrim reakcijama srbijanskih političara i državnih dužnosnika pridružilo se u četvrtak i mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova, koje je osudilo ponašanje sudionika toga skupa.

Glasnogovornik Ministarstva Viktor Polgar u tom je kontekstu izjavio da je vlast u Srbiji vjerojatno s odgovarajućim obrazloženjem protjerala predsjednika Pokreta mladeži 64 županije.

Pročitajte više