Srebrenica: Pokopano još 338 tijela

POSMRTNI ostaci 338 identificiranih Bošnjaka koje su srpske snage ubile u Srebrenici između 10. i 19. srpnja 1995. godine ukopani su danas, devet godina nakon pokolja, u Memorijalnom centru Potočarima u istočnoj Bosni.

Vjerski obred i prigodna ceremonija u Potočarima održana je u nazočnosti 20.000 ljudi među kojima su bili predstavnici diplomatskog zbora akreditiranog u BiH, najviši dužnosnici Federacije BiH, predstavnici zajedničkih organa i izaslanstva vlade Republike Srpske koju je predvodio potpredsjednik Boris Gašpar.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić je na komemoracijskom skupu kazao kako događaji poput srebreničkoga obvezuju da se svi ubijeni pronađu i dostojno ukopaju, a počinitelji zločina kazne po zakonu.

"Neophodno je mijenjati odnos prema ratnim zločinima i zločincima. Ratni zločini ne mogu se ničim pravdati, posebno ne zaštitom vitalnih interesa ili izgovorom da su zločine činili i drugi", rekao je Tihić.

Prema Tihiću, za građane Bosne i Hercegovine najvažnija je uspostava povjerenja na temeljima istine i pravde, a velik iskorak u tome pravcu je i Konačno izviješće o događajima u Srebrenici koje je usvojila Vlada Republike Srpske, kao i izjave onih predstavnika ovoga entiteta koji su osudili zločine u Srebrenici.

"Nikad nećemo zaboraviti što se dogodilo u Srebrenici", kazao je Sulejman Tihić.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić koji je predvodio vjerski obred istaknuo je kako "savjest čovječanstva ne može živjeti u zločinu".

S današnjom skupnom ceremonijom u Memorijalnom centru u Potočarima ukupno je pokopano 1327 identificiranih žrtava srebreničke tragedije.

Srebrenički pokolj tijekom kojega je srpska vojska u ljeto 1995. godine likvidirala približno 8000 Bošnjaka iz do tada zaštićenih UN-ovih zona Srebrenice i Žepe predstavlja najveći ratni zločin počinjen u Europi nakon II. Svjetskog rata. Zapadne zemlje predvođene SAD-om su nakon srebreničkog masakra prisilile Srbe zaustaviti rat bombardiranjem iz zraka njihovih položaja.

U presudi Haškoga suda protiv srpskog generala Radislava Krstića utvrđeno je kako je nad Bošnjacima Srebrenice počinjen genocid.

Pročitajte više