Sredinom iduće godine u Indiji klinička ispitivanja cjepiva za AIDS

INDIJA će vjerojatno do sredine iduće godine početi prvu fazu kliničkoga ispitivanja domaćega cjepiva protiv AIDS-a, objavio je predsjednik Međunarodne inicijative za cjepivo protiv AIDS-a.

U Indiji je HIV-om zaraženo 4,58 milijuna ljudi i stručnjaci očekuju da uz ovaj tempo širenja za koju godinu ta zemlja u apsolutnim brojkama prijeđe Južnoafričku Republiku.

"Globalno, cjepiva su u ispitivanju u mnogim zemljama, među ostalima u SAD-u i u JAR-u. Uskoro počinju i u Ruandi, zatim u Indiji i na kraju u Kini", rekao je Seth Berkley.

"Nakon što sredinom iduće godine počne prva faza ispitivanja, pravi će izazov biti brz prijelaz u ispitivanje djelotvornosti".

Indijska vlada surađuje s njujorškim IAVI-em na stvaranju cjepiva za soj C HIV-a jer je taj podtip virusa najčešći u Indiji.

Više nego i u jednoj drugoj zemlji na svijetu, u Južnoafričkoj je Republici zaraženo pet milijuna ljudi.

Indiju čeka teška borba protiv AIDS-a zbog goleme socijalne i kulturne stigmatizacije bolesnika, a bolest se proširila izvan tradicionalno rizičnih skupina kao što su prostitutke, narkomani i homoseksualci.

Znanstvenici su na mukama s virusom uzročnikom AIDS-a. Za razliku od drugih bolesti, njega nitko ne preživi da bi stručnjacima dao antitijela za istraživanje. Osim toga, varira od regije do regije što je problem za kompanije koje žele krenuti u testiranje.

(Hina) vm dgk

Pročitajte više