Središnji državni ured za upravu odbacuje GONG-ove prigovore

SREDIŠNJI državni ured za upravu, odgovarajući danas na GONG-ov prigovor za neažurnost biračkih popisa, ističe u priopćenju za javnost da od građana i Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nije dobio nikakve primjedbe na način vođenja popisa birača, a posebno ne primjedbe na dostavljene izvatke biračkim odborima.

Podsjeća da se popisi birača vode sukladno Zakonu o popisima birača i da Središnji ured provodi nadzor nad primjenom tog zakona.

Udruga GONG upozorila je danas javnim apelom upućenim Središnjem državnom uredu za upravu da mnogi građani zbog neažurnosti biračkih popisa nisu mogli glasovati u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Građani koji su se obraćali Uredu za provjeru o upisu u popis birača, dobili su sve potrebne upute i za niti jednog građanina nismo utvrdili da se ne nalazi na popisu birača, ističe se u priopćenju Središnjeg ureda.

Dodaje se da od nadležnih tijela državne uprave koja vode popise birača Ured nije dobio upite u svezi eventualnih nejasnoća u dostavljenim uputama za rad, a sve upute su rađene nakon prethodno održanog sastanka u Državnom izbornom povjerenstvu.

GONG-ova tvrdnja o otežanoj komunikaciji sa Središnjim državnim uredom za upravu nije točna, jer je na njihovih šest upita pisano odgovoreno. Redovito su bili upoznati s radom ovog ureda na sjednicama DIP-a, a kojima su bili nazočni predstavnici Ureda i GONG-a, dok na dan izbora niti jedan GONG-ov upit nije zaprimljen u Središnjem uredu, naglašava se u priopćenju.

U svezi zahtjeva za uputom o rokovima i načinu glasovanja izvan mjesta prebivališta za drugi krug predsjedničkih izbora, Ured će dati upute nakon objave odluke za određivanje dana za održavanje drugog kruga izbora, a sve radnje će biti dogovorene s DIP-om, stoji u priopćenju Središnjeg državnog ureda za upravu koje je potpisao državni tajnik Antun Palarić.

Ujedno je pozvao građane, koji imaju konkretne pritužbe na rad ureda opće uprave, popise birača ili postupanje službenika da se obrate izravno Središnjem uredu, s konkretnim imenom i prezimenom.

Pročitajte više