Srpska šestorka optužena za pokolj u Joševici

PROTIV šestoro građana susjedne Srbije, koje se tereti da su kao članovi izviđačko-diverzantske jedinice takozvane SAO Krajine 16. prosinca 1991. godine u Joševici, selu nedaleko od Gline, pobili 21 osobu, državno je odvjetništvo podiglo optužnicu na Županijskom sudu u Sisku.

Riječ je o bivšim državljanima Republike Hrvatske, koji su se 1995. godine nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak trajno preselili u Srbiju. D. Ž. (1957.), M. J. (1942.), B. J. (1966.), G. N. K. (1970.), M. M. (1973.) i D. S. (1973.) optuženi su zbog kaznenog djela ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva.

Naime, oni su na rečeni datum upali u selo Joševicu, gdje su iz automatskog vatrenog oružja opremljenog prigušivačima iz blizine pucali u 21 osobu. Pogubljene su mahom starije osobe, rođene između dvaju svjetskih ratova, ali smrtno je stradalo i nekoliko mlađih punoljetnika.

Samo je jedna ženska osoba ovakav masakr uspjela preživjeti - A.Š., rođena 1921. godine preživjela je unatoč tome što se nakon ranjavanja nalazila u životnoj opasnosti.

Zanimljivo je da šestorka nije dostupna hrvatskom pravosuđu jer se, pretpostavljamo, nalaze u Srbiji pa je državno odvjetništvo predložilo raspisivanje tjeralice, a potom i pritvaranje.

Ig.M.
Foto: josevica.com

Pročitajte više