Srpski izbori: Tučnjava na Kosovu, paranje zastava u Vojvodini

REPUBLIČKA izborna komisija Srbije u Beogradu je priopćila kako je jedno biralište na Kosovu zatvoreno zbog tučnjave, kao i da je zabilježen veliki broj incidenata u Vojvodini.

Na biračkom mjestu br. 2 u kosovskoj općini Srbica izbori su prekinuti nakon što je došlo do tučnjave između glasača i članova lokalnog biračkog odbora. Nemili događaj se zbio u selu Banje te je bila prisiljena uredovati Kosovska policijska služba. Jedna je osoba privedena, a jedna odvedena u bolnicu.

Dejan Tomašević, koordinator općine Srbica, za srpske je medije rekao kako je incident započeo sukobom člana biračkog odbora, koji inače pripada SPS-u, te osobe koja je htjela glasati.

U Nišu je, pak, srpska policija uredovala kada je biralištu fizički napadnuta supruga Branislava Jovanovića, gradskog čelnika prozapadne stranke G17 Plus.

Pokrajinska izborna komisija Vojvodine je, pak, priopćila kako se na mnogim biralištima u Vojvodini paraju ili uklanjaju tamo postavljene zastave AP Vojvodine. Komisija je građane upozorila da Vojvodina po Ustavu Srbije ima pravo na vlastite simbole, a da zakoni nalažu da se ti simboli mogu postavljati na biralištima, te su građani zamoljeni da to više ne čine.

Manji incident se zbio i u Sjenici, većinski bošnjačkoj općini Sandžaka gdje je s biračkog popisa u posljednji trenutak zbog nepravilnosti s matičnim brojevima izbrisano oko 2000 osoba. Izudin Prelić, predsjednik općinske izborne komisije, tvrdi da se zbog toga "veliki broj građana nezadovoljan vraćao s birališta".

R.R.

Pročitajte više