"Srpski izbori pod sjenom Miloševića"

ZAPADNI mediji današnje srpske izbore opisuju "najvažnijim od pada Miloševića", dok Associated Press tvrdi da su oni "uskrsli duh" bivšeg srpskog čelnika.

> Izbori u Srbiji: Povijesni preokret ili status quo?

> U Srbiji za izbore rekordan odaziv

AFP tako navodi kako srpski birači sada imaju "tmuran izbor" oko toga da "prihvate ili odbace Europsku Uniju" nakon "traumatičnog gubitka Kosova, svoje povijesne postojbine". Usprkos tome, prilika za izbor između pro-europskih demokrata i nacionalista je iskorištena "zahvaljujući prekrasnom proljetnom vremenu", a agencije citiraju navode promatrača i izborne komisije o "rekordnom odzivu".

Agencije javljaju kako je priznanje Kosova od strane vodećih zapadnih država razjarilo veliki dio srpskog stanovništva i dalo poticaj nacionalistima koji se zalažu za bliske veze s Rusijom, Kinom te azijskim i afričkim državama umjesto Europe.

S druge strane, veliki dio srpskih birača također želi "bolji život" nakon što je Srbija osiromašila uslijed sankcija uvedenih zbog "agresije prilikom raspada Jugoslavije".

Zagovornicima europske opcije, koji vode "mrtvu trku" s nacionalistima, mali ali važan poticaj bi mogla dati odluka EU da sa Srbijom tik pred izbore potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zaključuje AFP.

"Radikali moraju dobiti priliku da pokažu koliko su stvarno loši"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Associated Press, s druge strane, primjećuje kako bi dvije godine nakon smrti Slobodana Miloševića, odnosno nepunih osam godina nakon njegovog zbacivanja s vlasti, ključnu ulogu za sudbinu Srbije mogla imati stranka koja okuplja njegove pristaše.

Socijalistička partija Srbije se, naime, sve češće spominje kao ključni postizborni partner. Upravo bi njihova podrška trebala biti jezičac na vagi koji bi vlast donio bilo Tadićevim demokratima bilo Nikolićevim radikalima.

AP citira Bracu Grubačića, srpskog političkog analitičara, koji tvrdi kako je u Srbiji snažan osjećaj kako "Zapad jednostavno nije pravedan prema Srbiji". Srbija je, po njemu, daleko od Miloševićeve ere, još uvijek ima iste dileme kao i 1990-ih.

Agencija također navodi kako bi strahoviti ekonomski i društveni problemi - nezaposlenost od 30 posto, vrtoglavi rast cijena te korupcija - mogli biti voda na mlin radikalima.

Braca Grubačić smatra kako bi dolazak radikala na vlast bio "noćna mora za Zapad", ali da se ta stranka ipak jednom mora konačno integrirati u srpski politički sustav. "Ukoliko se Srbija i svijet uistinu žele riješiti radikala i njihovog mentaliteta", tvrdi Grubačić, "moraju im dozvoliti da dođu na vlast i konačno pokažu koliko su stvarno loši".

Charles Ingrao, stručnjak za Balkan na Sveučilištu Purdue, nije previše zabrinut zbog eventualnog dolaska radikala na vlast. "Vrijeme Miloševića je prošlo i Srbija više nije u stanju projicirati moć van svojih granica", tvrdi on.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara