Srpski novinar u Velikoj Gorici mrtav-pijan psovao Hrvatima "ustašku majku"

ZBOG nacionalističkog ispada na jučerašnjoj utakmici mladih reprezentacija Hrvatske te Srbije i Crne Gore, srbijanski novinar Ilija Maleš kažnjen je s nešto manje od 3.300 kuna, a zagrebačka mu je policija izrekla "zaštitnu mjeru otkaza boravka".

Maleš je uhićen jučer poslijepodne jer je, tvrdi policija, pijan u novinarskoj loži na Radnikovom stadionu u Velikoj Gorici za vrijeme hrvatske himne u zrak podigao tri prsta na obje ruke i psovao "mater ustašku". Nakon što su ga novinari neuspješno smirivali, po njega je na tribunu došao interventni policajac. Odveo ga je u podnožje tribine i pokušao ga legitimirati, no Maleš se opirao i psovao policajca, koji ga je potom srušio na tlo i uhitio.

Nakon noći provedene u pritvoru Maleša je jutros saslušao prekršajni sudac u Velikoj Gorici. Kaznio ga je s tri tisuće kuna zbog kršenja Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima i dodatnih 563,67 kuna za narušavanje javnog reda i mira, odnosno omalovažavanja i vrijeđanja službene osobe. No, kazna mu je, kako je Hini rekao prekršajni sudac Drago Klasnić, umanjena za 300 kuna jer je noć proveo u pritvoru.

Uz sudsku novčanu kaznu, policija mu je odredila zaštitnu mjeru otkaza boravka na koju se Maleš može žaliti, doznaje se od privremenog glasnogovornika zagrebačke policije Davora Tora.

Maleš je na utakmicu došao s novinarskim akreditacijama "TV Duge" i "RTV Melosa", a za sebe je izjavio da je novinar iz hobija. Nakon uhićenja mu je izmjereno 2,82 promila alkohola u krvi. Velike količine alkohola koje je popio u autobusu na putu u Veliku Goricu najvjerojatnije su razlog zbog kojeg se, kako kaže, ne sjeća što je na stadionu govorio.

Pred prekršajnim sucem je priznao da je podigao tri prsta, ali je odbacio nacionalističke ispade i uvrede upućene policajcu. Hrvate, kaže, ne mrzi, a s mnogima uspješno poslovno surađuje.

(Screenshot: )

Pročitajte više