Srpski predsjednik Tadić: Nema više bratstva i jedinstva, sada nas spaja interes

"POSLOVANJEM u okruženju limitiraju se troškovi, prije svega prijevoza, zbog čega je dobro orijentirati izvoz na susjedne države. Zbog toga ćemo vjerojatno sada biti upućeniji jedni na druge nego prije krize. O tome sam razgovarao s hrvatskim i slovenskim premijerima, kao i crnogorskim predsjednikom, a očekujem sastanke s bosanskohercegovačkim predsjedništvom i makedonskim vlastima", rekao je srpski predsjednik Boris Tadić u velikom razgovoru za Večernje novosti.

"Naslonio" se na Markovića

Naime, Tadić je govoreći o susjednim zemljama, misleći i na Hrvatsku, zapravo komentirao nedavne izjave posljednjeg premijera SFRJ Ante Markovića. Naime, nakon dugih 18 godina Marković se pojavio na otvaranju beogradske konferencije Socijalna politika u svjetlu gospodarske krize gdje je poručio da se u vrijeme krize na području bivše Jugoslavije može ostvariti gospodarski rast. Tada je rekao kako se to ponajprije može učiniti ako se uspostavi svojevrsna carinska unija među državama.

Markovićeve ideje izazvale su veliku pažnju medija u regiji, uključujući i Hrvatsku, a s Markovićem se slaže i Tadić.

"Potpuno se slažem s Antom Markovićem, iako u regiji već imamo ugovor o slobodnoj trgovini, CEFTA, koji regulira i pitanje carina na dobar način", rekao je Tadić. Isto tako srpski predsjednik naglasio je kako će se u budućnosti sve više radi na boljoj i konkretnijoj suradnji među susjednim zemljama i to posebice u područjima ekonomije i energetike.

Nema više...

No zanimljivo kako je Tadić govoreći o suradnji susjednih zemalja kroz prizmu priznanja Kosova, naglasio kako u regiji bez Srbije nema ni stabilnosti u regiji.

"Zato će i Srbija reagirati s mnogo dobrih namjera, ali s jasno definiranim interesima. Prošlo je vrijeme bratstva i jedinstva, ali je došlo vrijeme definiranih interesa. Zato ćemo regionalnoj suradnji dati jedan potpuno novi impuls", zaključio je Tadić.

M.M.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više