Srpski vladika Pahomije po drugi puta "proglašen" nevinim

NAKON što je u ožujku prvostupanjskom odlukom općinskog suda u Nišu vladika vranjski Pahomije oslobođen optužbi koje su ga teretile za bludničenje nad četvoricom dječaka u vranjskoj eparhiji, a koji su se tamo pripremali za svećenički poziv, po drugi je put, kako smatraju mnogi stanovnici u Srbiji, izbjegao pravdi.

Naime, kako javlja srpski B92, općinski sud u Nišu žalbu tužitelja na oslobađajuću presudu vladiki odbilo je uz objašnjenje da je "neosnovana".

Iako su srpske novine po nemali broj puta objavljivale potresne ispovijesti zlostavljanih dječaka, pri čemu su neki od njih objašnjavali kako ih je vladika "ljubio" i dirao na neprimjeren način, ni to, kako se čini,  nije pridonijelo "osvještenju" niškog Općinskog suda.

U javnost je jednom izašla i informacija kako je vladika i sam jednom prilikom priznao zlostavljanje dječaka jednomu od svećenika.

Prvu presudu koja je išla u korist vladikinoj nevinosti, pravni su zastupnici nazvali "mrakom pravosuđa u srbiji", pri čemu se isti slučaj ponovio.

"Imajući u vidu da je u navedenom postupku, s obzirom na prirodu krivičnih djela koja se optuženom stavljaju na teret, isključena javnost radi zaštite interesa oštećenih maloljetnika, svi podaci u vezi s postupkom su službena tajna, pa ne možemo dati detaljnije podatke u vezi s donijetom odlukom jer bismo učinili kazneno djelo povrede tajnosti postupka." - stoji u objašnjenju datom iz niškog Kaznenog vijeća.

B.S.

Pročitajte više