Srpsko narodno vijeće o odluci dsv-a o neimenovanju suca srpske nacionalnosti

Srpsko narodno vijeće (SNV) izrazilo je danas zabrinutost zbog nedavne odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV) o neimenovanju kandidata srpske nacionalnosti Ninka Mirića na mjesto općinskog suca u Vojniću, uz obrazloženje pojedinih članova DSVa da Mirić "nije odan Hrvatskoj" i da se bavio nadripisarstvom.

SNV je ocijenio obrazloženje odluke DSV-a kršenjem ustavnih prava građana, diskriminacijom na nacionalnoj i političkoj osnovi, te nepoštivanjem Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

"Ne ulazeći u autonomiju sudstva, SNV prosvjeduje zbog političkog rječnika kojim je obrazložena odluka DSV-a", kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Na sjednici DSV-a od 6. ožujka odvjetnik Dražen Matijević rekao je da sucem u Hrvatskoj ne može biti netko tko nije odan Hrvatskoj, "kao Mirić koji je umjesto u Karlovac ili Zagreb, nakon okupacije toga područja otišao u Beograd".

Mirić je bio jedini kandidat na natječaju za suca Općinskog suda u Vojniću u kojem je od 1976. do 1991. bio sudac i predsjednik Suda.

Sa sudačke dužnosti smijenile su ga 1991. vlasti tzv. Republike Srpske Krajine, potom je živio u Beogradu i surađivao sa srbijanskim Helsinškim odborom za ljudska prava, a nakon povratka u Hrvatsku bio je pravni savjetnik u Srpskom demokratskom forumu.

Drugi članovi DSV-a nisu Miriću dali glas zbog informacije predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Ranka Pelicarića da je Komora s njim imala problema zbog nadripisarstva.

Pupovac je odbacio optužbe o nadripisarstvu jer je, kako kaže, Mirić pružao besplatne pravne savjete i pomoć u ime Srpskog demokratskog foruma ljudima koji nisu mogli platiti odvjetnike, a danas to isto radi za Norveško vijeće za izbjeglice.

Kada je Mirić 1999. zatražio licencu Hrvatske odvjetničke komore odbijen je zbog nadripisarstva, iako mu dotad nijedan sudac nije uskratio pravo na zastupanje stranaka, podsjetio je Pupovac.

"Zbog te sam odluke predao tužbu Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, a na natječaj za suca u Vojniću javljat ću se i dalje", najavio je sam Mirić koji je prisustvovao današnjoj konferenciji za novinare.

SNV je danas izrazio protivljenje planu odlaganja nuklearnog ili bilo kakvog drugog otpada na području općine Dvor na Uni jer bi to dodatno ugrozilo povratak i opstanak tamošnjeg stanovništva.

Pupovac je također izrazio žaljenje zbog okrutnog ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića te izrazio nadu da će u Srbiji biti postignut konsenzus u borbi protiv organiziranog kriminala i oko nastavka provedbe reformi.

Pročitajte više