sssh: minimalni životni troškovi u zagrebu uskoro iznad 6.000 kuna

Sindikalna košarica osnovnih životnih troškova u Zagrebu ove bi jeseni mogla probiti granicu od 6.000 kuna, a kako se najavljuju daljnja poskupljenja energenata Zagrepčane bi mogle snaći "dodatne zimske nepogode", upozorio je danas glavni zagrebački povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Damir Gašparović.

Sindikalna košarica minimalnih životnih troškova za četveročlanu zagrebačku obitelj u kolovozu je iznosila 5.251 kunu, a kako je preko zime ona obično skuplja za 15 posto, kroz par mjeseci košarica bi mogla porasti iznad 6.200 kuna, ustvrdio je Gašparović na konferenciji za novinare.

Prosječna neto plaća u Zagrebu u lipnju je iznosila 4.616 kuna i njome se pokriva 88 posto minimalnih životnih troškova.

Zabrinjavajući su i podaci o nazaposlenosti, jer je pad nezaposlenosti u zagrebu vrlo usporen, a na državnoj razini je u kolovozu čak zabilježen porast, što je prerano jer još traje turistička sezona i sezona građevinskih radova.

Na temelju takvih podataka u kolovozu za očekivati je ozbiljan porast nezaposlenosti tijekom zime, i to viši nego lani, ocijenio je Gašparović.

Osim toga, stagnira i rast industrijske proizvodnje, koja je u Zagrebu od lipnja 2003. do ovogodišnjeg lipnja porasla samo 0,9 posto, dok je godinu prije toga zabilježen rast od 12,8 posto.

U zagrebačkom "prstenu" je pak industrijska proizvodnja u godinu dana pala za 5,4 posto, dok je godinu prije rasla za 9,8 posto.

Gašparović je novinare također izvijestio da s današnjim danom prestaje obavljati dužnost glavnog zagrebačkog povjerenika SSSH, jer prelazi raditi u SDP, kao osoba zadužena za odnose sa sindikatima i radnička pitanja. SSSH će novog zagrebačkog povjerenika izabrati u roku mjesec dana.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više