SSSH traži preispitivanje odgovornosti državnih dužnosnika na području rada

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćio je danas da je premijeru Ivi Sanaderu poslao pismo sa zahtjevom da preispita odgovornost državnih dužnosnika na području rada i zapošljavanja, među kojima i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branka Vukelića.

Za ministra Vukelića kažu da je objektivno odgovoran za stanje u Upravi za rad i tržište rada, neprovođenje obveza koje se odnose na zapošljavanje, zanemarivanje obveza prema socijalnim partnerima, te nemaran odnos prema preuzetim obvezama vezanim uz zahtjev da se raspravi proširenje kolektivnih ugovora na sve zaposlene u pojedinim granama.

SSSH traži da se preispita odgovornost i državne tajnice Ministarstva gospodarstva Vere Babić i ravnateljice Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) Zrinke Blažević.

Za Veru Babić SSSH tvrdi kako nije upoznala socijalne partnere s procesom koji se provodi vezano uz Bukureštansku deklaraciju iako je ona potpisana još u listopadu 2003.

Također tvrdi da je obmanula socijalne partnere u obrazloženju odgode tripartitne konferencije, najavljene za 24. svibnja, na kojoj se trebalo razmatrati stanje u zapošljavanju, jer je kao razlog navela sprječenost sudionika, a ne, kako se ističe, nepripremljenost konferencije.

U obrazloženju kojim traži preispitivanje odgovornosti ravnateljice HZZ-a, SSSH ističe da Zrinka Blažević na sastanku Povjerenstva za zapošljavanje, na kojem se raspravljalo o operativnom planu za zapošljavanje, nije mogla odgovoriti na temeljna pitanja iz svojeg djelokruga.

"Poštovani predsjedniče Vlade, smatramo da je takvo neodgovorno ponašanje dužnosnika u suprotnosti s vašim stajalištem za istinskim socijalnim partnerstvom, pa držimo da ćete naše upozorenje shvatiti dobronamjerno i preispitati činjenice", ističe se u pismu koje je potpisala predsjednica SSSH Vesna Dejanović.

(Hina) xmvr yln

Pročitajte više