SSSH zabrinut za radnike sisačke željezare

"Sindikat je zabrinut najnovijim događajima u Željezari Mečelj, smanjenjem proizvodnje i slanjem dijela radnika na godišnje odmore", izjavio je danas povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u Sisačkomoslavačkoj županiji Darko Idžaković.

Idžaković je ocijenio da je "stanje u toj tvornici kompleksno i začuđujuće". "Radnicima je prekjučer isplaćena puna plaća za svibanj, putni troškovi i jubilarne nagrade i zato bismo mi sindikalci trebali biti zadovoljni, jer ruski vlasnici, nakon što je plaća za travanj bila pet posto manja od utvrđene, poštuju svoje obveze iz kupoprodajnog ugovora", rekao je Idžaković.

"No puno je nejasnoća i razloga za strah radnika jer, tvrdi županijski sindikalni povjerenik, vlasnici sisačke tvornice ne ispunjavaju planove o povećanju proizvodnje koje su sindikalnim predstavnicima i javnosti iznosili kad su preuzimali poduzeće. Od najavljene i planirane mjesečne proizvodnje od 12 do 14 tisuća tona gotovih proizvoda za lipanj je planirano šest tisuća tona čelika i četiri tisuće tona proizvoda u VBC-u te stotinjak tona proizvoda u Hladnoj preradi i VTG-u", podsjetio je Idžaković.

Naveo je da je za "srpanj planirana proizvodnja od tisuću tona čelika i 2300 tona proizvoda u VBC-u" te da "Uprava planira poslati zaposlenike na godišnje odmore u srpnju". Napomenuo je da je "dobar dio ljudi već iskoristio veći dio godišnjih odmora i oni radnici koji više nemaju pravo na godišnje odmore moraju se javiti na rad za održavanje tvorničkog kruga i čišćenje pogona".

"Na žalost, vidi se da ozbiljne proizvodnje još nema i da je to vrlo težak problem u radu tvrtke", ustvrdio je Idžaković i najavio nastavak razgovora s predstavnicima Uprave o stanju u poduzeću.

Sindikat se priprema i za slučaj da se obveze iz kupoprodajnog ugovora ne budu poštovale u dijelu o isplati plaća i jamstvu za zapošljavanje svih 1700 radnika, zaključio je.

(Hina) xžmalj yvkn

Pročitajte više