STANJE U ABIDŽANU I DALJE NAPETO

Francuska ministrica obrane Michele AlliotMarie u četvrtak je za privatni radio RTL izjavila da je stanje u Obali Bjelokosti mirno, no da je riječ o krhkome miru zbog stalnih poziva na mržnju usmjerenih protiv Francuza što ih šalju određene ekstremne skupine stanovnika Obale Bjelokosti.

"Nakon iznimno zategnute situacije u ponedjeljak i utorak, u srijedu se situacije smirila, a jutros je još uvijek relativno mirno, no nazvala bih taj mir krhkim, jer određene radikalne skupine stanovnika Obale Bjelokosti i dalje pozivaju na mržnju usmjerenu protiv Francuza, protiv bijelaca i općenito protiv svih stranaca u zemlji", rekla je ministrica.

U četvrtak bi tijekom dana u Francusku trebao stići zrakoplov s oko 600 osoba, među kojima će osim Francuza biti i drugi strani državljani, koji u ovome trenutku žele napustiti Obalu Bjelokosti.

Francuska ministrica također je rekla kako većina stanovnika Obale Bjelokosti ne gaji protufrancuske osjećaje. "Žao mi je što neki, među kojima i političari bliski s predsjednikom Laurentom Gbagbom u posljednjih nekoliko dana iskazuju antifrancusko i ksenofobično stajalište", rekla je.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više