U najbogatijoj državi u Europi javni prijevoz je besplatan. Svi kažu da su zadovoljni

Foto: EPA

Tko živi u maloj europskoj državi Luksemburgu već tri godine ima besplatan javni prijevoz, piše euronews. Nije iznenađujuće da na treću godišnjicu naizgled vrlo skupe javne inicijative gotovo svi koji koriste tramvaje, autobuse i vlakove u maloj državi EU kažu da su zadovoljni.

"Budući da je besplatan, lakše je brzo donijeti odluku, birati između javnog ili osobnog prijevoza. To znači da je vrlo pozitivan za okoliš i praktičan," rekao je muškarac čekajući tramvaj u gradu Luxembourgu. 

Besplatan prijevoz ima svoju cijenu

Biti bogat i imati mali broj stanovnika, naravno, pomaže. Ima samo oko 640.000 građana i svaki od njih, u smislu BDP-a po stanovniku, vrijedi oko 99.900 eura godišnje prema najnovijim podacima Svjetske banke iz 2021. Usporedite to s prosjekom svakog građanina u susjednoj Francuskoj sa samo 35.200 eura godišnje.

Kao što ste možda pogodili, besplatan prijevoz ima svoju cijenu - u konačnici ga financira novac poreznih obveznika. No, to ga čini pravednijim, objašnjava ministar mobilnosti i javnih radova.

"U tome je veća pravednost jer oni koji plaćaju mali porez ne plaćaju ništa ili vrlo malo u ovom sustavu, stvarno je besplatno. A oni koji plaćaju veći porez, očito, imaju cijenu koja je možda malo viša", rekao je François Bausch.

Luksemburg ga također promiče kao način borbe protiv zagađenja i klimatskih promjena navodeći ljude da iz vozila prijeđu u vlakove i autobuse.

"Manje je kontrolora, manje je gnjavaže"

Ali za sada su automobili još uvijek najbolji, iako neki Luksemburžani već smatraju besplatnim prijevozom pravom, a ne velikodušnim darom vlade.

"To omogućuje svim stanovnicima pograničnih područja, posebno onima iz Belgije, Njemačke i Francuske, jednostavno putovanje. A uz to je i dobar oblik slobode. Ovoga nema u Francuskoj. Manje je kontrolora, manje je gnjavaže", rekla je još jedna sretna korisnika tramvaja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više