STARI GRAD: AKCIJA POKRIVANJA ALGE ubojice CAULERPa TAxIFOLIa

U Starigradskom zaljevu na otoku Hvaru danas je počela akcija pokrivanja folijom morskog dna kako bi se spriječilo širenje zloglasne alge Caulerpa taxifolia.

Akciju organiziraju ronilačka udruga Bios i tvrtka Profectus splitskog poduzetnika Vicencija Blagajića, zajedno s roniocima dobrovoljcima, a odazvali su joj se i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta te košarkaš Dino Rađa.

Folijom je u današnjoj akciji pokriveno 80 četvornih metara morskog dna u Vali Ferandini kod hotela Heliosa u Starom Gradu, u kojemu se alga što uništava sav životinjski i biljni svijet, iako nije opasna za ljude, pojavila još 1994. Danas zahvaća više od 50 hektara, a jedini je pouzdan način njezina uništavanja čupanje i pokrivanje folijom. Udruga Bios od 1995. manjim akcijama pokušava barem donekle spriječiti njezino širenje, no, kako je upozorio predsjednik Udruge Anton Malager, do danas se malo toga učinilo organizirano i širih razmjera.

Ministar Kalmeta novinarima je kazao kako njegovo ministarstvo daje punu potporu toj akciji, te je pohvalio inicijativu privatnog poduzetnika i udruge da zajednički iskorijene opasnu algu. Na novinarsko pitanje hoće li osim riječima biti i novčane potpore, Kalmeta je odgovorio kako će u njegovu ministarstvu za to uvijek biti novca. Samo treba imati dobar plan koji se, zahvaljujući dobroj organizaciji, može i provesti, rekao je.

Osim toga, dodao je, Ministarstvo je već izdalo zabranu sidrenja na ovom području, jer se alga nekontrolirano širi preko sidara koji je zahvate s dna i premjeste na drugo mjesto. Također će Ministarstvu poljoprivrede predložiti da donese zabranu ribolova na mjestima gdje se pojavila alga, ne samo u Starigradskom zaljevu nego i na drugim mjestima, poput vanjske strane Paklenih otoka. Vladi će biti predloženo da u proračunu izdvoji novac za čišćenje i sprječavanje širenja alge u tom zaljevu te osnivanje "radne skupine za algu". Ona treba izraditi programe daljnjih aktivnosti, a osim predstavnika ministarstava u njoj će biti i stručnjaci Instituta za oceanografiju, Instituta "Ruđera Boškovića" i Uprave za zaštitu prirode.

Poduzetnik Vicencijo Blagajić kazao je kako je ovo tek početak akcije koja će se ubrzati na jesen kad alga počinje vegetacijski ciklus. Pozvao je mještane da se suzdrže od ribolova barem na području pokrivenu folijom. Bitno je, zaključio je, ovog ljeta i jeseni sve pripremiti kako bi se alga do idućeg ljeta potpuno iskorijenila.

Alga ubojica, koja uništava biljni i podmorski svijet, mutant je tropske alge (Caulerpa taxifolia; Alga Monaco), a registrirana je 1984. u Monaku, a u nas kod Malinske i poslije u ostalim područjima.

(Hina) xdstr yln

Pročitajte više