State Department: Uhićenje Karadžića I Mladića i dalje prioritet

AMERIČKA vlada smatra da je uhićenje haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića i dalje prioritet i nakon što je NATO u BiH zamijenila mirovna misija Europske unije, rekao je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Boucher je rekao novinarima da američka vlada smatra da uhićenje najtraženijih bjegunaca pred Haškim sudom Karadžića i Mladića "treba ostati vrlo visoki prioritet" i da će dio Amerikanaca koji ostaje u BiH i dalje raditi na tome.

Dodao je da je obračun s zločinima iz prošlosti važan za budućnost BiH i "konačnu integraciju BiH i svih njezinih dijelova u euroatlantske institucije".

Boucher je rekao da su Karadžić i Mladić jedan od razloga zašto Sjedinjene Države i NATO ostavljaju dio svojih snaga u BiH i nakon predaje mirovne misije vojnim snagama Europske unije EUROFOR.

State Department smatra da je neuhićenje Karadžića i Mladića nesupjeh NATO-ove misije u BiH. Boucher je rekao da ima dosta razloga zašto dvojica optuženika nisu uhićenja tijekom devet godina NATO-a održavanja mira u BiH, ali nije rekao koji su to razlozi.

"Ali mislimo da to traje predugo i da bi usklađeni napor i pokazivanje volje svih ljudi u regiji trebao moći riješiti to pitanje", rekao je Boucher odgovarajući na pitanje zašto Karadžić i Mladić nisu uhićeni već toliko godina.

NATO je u četvrtak završio mirovnu misiju u BiH i predao je vojnim snagama Europske unije. U BiH će ostati Stožer NATO-a smješten u Sarajevu čijih će 150 časnika pomagati reformu obrambenog sustava BiH i baviti se borbom protiv terorizma i privođenjem optuženih za ratne zločine.

SAD će osim značajanog doprinosa Stožeru NATO-a zadržati manju vojnu nazočnost i u svojoj bazi Eagle u Tuzli.

Pročitajte više