Steiner je donio odluku o uvozu električne energije za Kosovo

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Michael Steiner odobrio je ukupno 17,3 milijuna eura iz fondova Civilne misije UN na Kosovu (UNMIK) za uvoz električne energije kako bi se smanjile redukcije struje na Kosovu.

"Na temelju Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i ustavnog okvira poduzeo sam hitne mjere. Od danas ćemo uglavnom uvozom električne energije pokriti potrebe u proizvodnji i opskrbu električnom energijom za predstojeće razdoblje", izjavio je Steiner na izvanrednoj konferenciju za novinstvo u Prištini.

On je dodao kako će iz njegovih fondova za izvanredne situacije financirati hitne mjere kako bi se situacija normalizirala. Zbog toga će od danas raspored redukcija biti smanjen.

Inače, posljednjih dana situacija u proizvodnji i opskrbi električnom energijom je znatno pogoršana pa su redukcije bile višesatne. Teška energetska situacija posljedica je nefunkcioniranja termoelektrana i učestalih kvarova zbog dotrajalosti pogona. Poseban problem predstavlja neplaćanje računa za potrošenu električnu energiju.

Pročitajte više