Steiner: Kosovo ne smije biti instrument srpske unutarnje politike

Kosovo se ne smije instrumentalizirati za unutarnja pitanja Srbije, rekao je u ponedjeljak u Prištini civilni upravitelj UNa (UNMIK) Michael Steiner komentirajući izjave srbijanskog premijera Zorana Đinđića i njegova zamjenika Nebojše Čovića za stvaranjem ´srpske minidržave´ na Kosovu.

Steiner je odbacio i kao neutemljenu najavu Srba sa sjevera Kosova da će formirati zajednicu srpskih općina na Kosovu.

O izjavi potpredsjednika vlade Srbije Nebojše Čovića da se osobe odgovorne za jučerašnju pogibiju jednog i ranjavanje dvojice policajaca kod sela Muhovac u Bujanovcu kriju na Kosovu, Steiner je kazao da UNMIK o incidentu nije službeno obaviješten.

Beogradska agencija Beta javila je u ponedjeljak da je albanska gerila Albanska nacionalna armija (ANA) preuzela u ponedjeljak odgovornost za napad na vozilo lokalne srbijanske policije u kojem je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena u nedjelju na jugu Srbije.

Steiner je rekao da obavijesti nisu dobili unatoč tomu što postoji dogovor o policijskoj suradnji.

´UNMIK osuđuje incident na jugu Srbije´, rekao je Steiner u Prištini.

Čović je poslije naletanja vozila Žandarmerije na minu kod sela

Muhovac rekao kako očekuje da UNMIK i KFOR uhite i vlastima u Beogradu isporuče Shefqeta Musliua, Besima Tahirija i Lirima Jakupija, optužujući ih da su koordinirali akciju podmetanja mine na lokalnoj cesti.

´Unatoč činjenici da UNMIK i srpska policija imaju kontakte, mi smo svjedoci da je Nebojša Čović objavio tri imena, koja su prema njemu odgovorna za incident. Nakon toga policija UNMIK-a je inzistirala na informacijama, ali srpska policija nije mogla ni na koji način potvrditi ono što je javno rekao Čović´, rekao je Steiner.

Steiner je prenio srbijanskom premijeru Zoranu Đinđiću da slanje srpskih sigurnosnih snaga na Kosovo u postojećim okolnostima ne bi pridonijelo stabilizaciji situacije i samo po sebi stvorilo bi probleme.

On je ponovio da UNMIK i KFOR ostaju odgovorni za sigurnost na Kosovu.

Prenoseći zaključke sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu u New Yorku, Steiner je rekao da je na tom skupu usvojeno priopćenje u kojem se ističe da ´VS snažno odbacuje jednostrane inicijative koje mogu ugroziti stabilnost i proces normalizacije ne samo na Kosovu već i u cijeloj regiji´ te da ´VS odbacuje sve pokušaje iskorištavanja pitanja budućnosti Kosova u političke svrhe´.

Pročitajte više