Steiner: Unmik protiv monoetničkih institucija na Kosovu

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Michael Steiner izjavio je u utorak navečer kako UNMIK ne podržava uspostavu jednoetničkih institucija niti bilo kakve poteze koji bi mogli voditi podjeli Kosova.

´Mi ne podržavamo podjelu Kosova ili bilo šta ide u tom smjeru´ izjavio je civilni upravitelj UN-a na konferenciji za novinstvo u Kosovskoj Mitrovici. On je upozorio da je bilo kakvo organiziranje koje se temelji na načelima monetničnosti nelegitimno te da je u suprotnosti s načelima UNMIK-a.

Ovakav Steinerov komentar uslijedio je samo nekoliko sati nakon što je Srpsko nacionalno vijeće konstituiralo zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova i usvojilo deklaraciju o teritorijalnom integritetu Srbije i zajednice Srbije i Crne Gore na Kosovu.

Međunarodna zajednica će ustrajati u naporima da stvori multietničko Kosovo, a oni koji teže monoetničnosti, na što upućuje današnja odluka Srba, vode sebe u samoizolaciju, rekao je Steiner.

´Institucije koje budu formirane na tom načelu (monoetničnosti)

neće imati pravnu važnost´, upozorio je Steiner.

On je dodao da donesena deklaracija Srba ´nije korisna´ i da ona

´potvrđuje da je Mitrovica bila i sada je poseban slučaj´.

Šef UNMIK-a je naglasio da je stajalište međunarodne zajednice i UNMIK-a jasno - sve što je suprotno Rezoluciji 1244 i Ustavnom okviru Kosova neće imati pravnu važnost.

Na pitanje šta će se desiti ako u Skupštini Kosova bude proglašena

neovisnost Kosova, Steiner je odgovorio da će, ´ako

parlament prekorači svoje ovlasti, on poduzeti korake kao i

do sada´.

´Nitko, ni Beograd ni Priština, neće moći prejudicirati otvoreno

pitanje konačnog statusa Kosova. Kada bude pravo vrijeme, mi ćemo o tome razgovarati´, kazao je civilni upravitelj UN-a na Kosovu.

Pročitajte više