Štern: Već sad moramo razmišljati što će biti ako dođe do plaćanja plina u rubljima

Screenshot: RTL

ENERGETSKI stručnjak Davor Štern u studiju RTL-a Danas objasnio je može li američki plin spasiti Europu i hoće li biti skuplji od ruskoga: "Bit će skuplji. A hoće li spasiti Europu, bojim se da neće. On će olakšati situaciju. Bojim se da 15 milijardi kubika, koliko se najavljuje da će biti spremno za iduću zimu, neće biti dovoljno", rekao je Štern pa nastavio:

"Ako dođe do potpune obustave plina iz Rusije, to će biti daleko premalo. A ovo što se najavljuje do 2030. godine, 50 milijardi, to je već realno. Međutim, činjenica je da Amerikanci nemaju gotove luke za isporuku LNG-a niti Europa ima gotove luke za prijem LNG-a, osim Hrvatske."

Odgovorio je potom na pitanje je li moguće riješiti ovisnost o ruskom gorivu i ima li Europa alternativu. "Sve se može riješiti, ali pitanje je po kojoj cijeni. Cijena LNG-a bit će izuzetno visoka. Nastat će takmičenje između Europe i Dalekog istoka tko će prvi doći do LNG-a. Ovih 15 milijardi LNG-a koje je Biden obećao već su u funkciji LNG-a koji se već isporučuje iz Rusije", objasnio je Štern.

"On isporučuje prema Europi i Dalekom istoku 15 milijardi kubika. Prema tome, vrlo je teško reći, ali moramo voditi računa o osiguravanju svih količina plina koje imamo u Hrvatskoj i osigurati besprijekoran rad LNG terminala na Omišlju. Dizajniran je tako da su mu kapaciteti ograničeni pogotovo zato što smo već neke kapacitete prolaznosti kroz njega prodali mađarskoj tvrtki."

Hoće li plin biti skuplji za Hrvatsku?

Štern ne može reći koliko će točno plin biti skuplji za Hrvatsku. "LNG mora biti skuplji od prirodnog plina jer je to prirodni plin koji prolazi funkcije ukapljivanja, prijevoza, uplinjavanja. Osim toga, on dolazi iz Amerike. Mora biti skuplji, to je skup put."

"Nema toliko brodova koji bi mogli prevesti toliko LNG-a. Sve to skupa pokazuje dobru volju. Međutim, ne znam kako će se Rusi ponašati. Kažem, ja više ne idem u vaš dućan, onda ćete vi meni sutra reći nemoj više ni doći“, kazao je Štern.

Upitali su ga znači li ruski zahtjev za plaćanjem plina i nafte u rubljima kraj isporuke prema Europi. "Ne bi trebalo. Zaboravljamo da smo mi prije 30 godina plaćali plin u rubljima. Imali smo s Rusijom robne liste po kojima su se nafta i plin obračunavali u rubljima, tj. rubalj je bio unutarnja obračunska jedinica.

Mi smo imali kliring koji je bio između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza i ostalih zemalja Istočnog bloka, što je savršeno funkcioniralo. Ako smo pametni, a mislim da jesmo, već sad moramo razmišljati što će biti ako dođe do plaćanja plina u rubljima pa ćemo mi njima za rublje prodavati one robe koje nisu pod sankcijama i tako ćemo se mi na neki način izvući iz ove situacije", objasnio je.

Cijene plina

"Naši se interesi moraju braniti u Europi. Nismo sami, tu su Mađarska, Češka, Slovačka. Mislim da se moramo za to potruditi. I te su zemlje živjele u tom sustavu. Prema tome, mi smo to imali, mi smo to radili i mi to možemo ponovo pokrenuti. Jasno, uz dogovor s Europskom unijom", dodaje Štern.

Kaže kako cijena plina ne pada, dok cijena nafte raste: "Već se nazire nedostatak dizela u Europi. Naime, zaboravljamo da je Rusija dizala svoje rafinerijske kapacitete upravo zato da ne prodaje sirovu naftu, nego prerađevine i kroz to je Europa smanjivala svoje kapacitete. Iran bi nas mogao spasiti. Međutim, isto tako kapaciteti su ograničeni."

"Nafta nije vodovod da ga možete otvoriti i zatvoriti. Prije povećavanja proizvodnje mora se izvršiti puno tehničkih radnji. Moramo biti spremni da će biti poteškoća. Opet i tu imamo domaću naftu. Jedino apeliram da se riječka rafinerija što prije pusti u pogon jer će biti nezgodno uđemo li u turističku sezonu u takvim uvjetima bez da riječka rafinerija radi punim pogonom", zaključio je Štern.

Pročitajte više