Stevo Julius gostovao u Židovskoj općini u Zagrebu

Ugledni hrvatski liječnik židovskog podrijetla Stevo Julius gostovao je večeras u zagrebačkoj Židovskoj općini na poziv članova kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger. L

Stevo Julius više od četrdeset godina živi u SAD-u, gdje je ostvario uspješnu karijeru znanstvenika i liječnika.

Na večerašnjem susretu razgovor se vodio o Juliusovoj autobiografiji pod naslovom "Ni crven ni mrtav - odrastanje u bivšoj Jugoslaviji za vrijeme i nakon II. svjetskog rata", a hrvatsko izdanje tog djela trebala bi izdavačka kuća Durieux, s kojom je danas potpisao ugovor, objaviti za godinu dana.

Stevo Julius je zajedno s ostalim članovima obitelji 1941. otišao u partizane. Roditelji su mu bili ugledni liječnici koji su osnivali ratne bolnice. Nakon završetka rata, piše u autobiografskoj knjizi, vraća se u Zagreb, 1947. upisuje studij medicine koji je diplomirao 1953. Šezdesetih godina prošlog stoljeća, dijelom i zbog političkih prilika a i zbog većih mogućnosti u znanstvenom i liječničkom napredovanju, odlazi u SAD, na sveučilište Ann Arbor u Michiganu.

Prisjećajući se svih događaja nakon 1945., posebno studija medicine, kazao je da je knjigu pisao većinom po sjećanjima i bio njome zaokupljen gotovo tridesetak godina.

Razgovor sa Stevom Juliusom vodili su Branko Polić i Nenad Popović, vlasnik Durieuxa

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više