Rusi zauzimaju grad za gradom. Gdje će stati?

RATNA situacija u Ukrajini i dalje je kaotična i neizvjesna. No nakon očitog napredovanja posljednjih tjedana, konture ruske pobjede u bici za Donbas, ili barem Luhansku oblast, pomalo se naziru. 

Ukrajinski branitelji, potisnuti u sve manji dio Luhanska i Donjecka, nalaze se u sve nezavidnijoj poziciji. Osim teških gubitaka koje trpe, prije svega zahvaljujući artiljerijskoj, raketnoj i zračnoj nadmoći agresora, postrojbama koje brane Lisičansk, posljednji veći grad pod ukrajinskom kontrolom u Luhanskoj oblasti, sve više prijeti okruženje, zajedno sa širom okolicom grada. 

Iz Severodonjecka su se već povukli, nakon što su tjednima tamo odolijevali više nego silovitim artiljerijskim, zračnim i pješačkim napadima i nanosili teške gubitke napadačima. Ruska vojska, čečenska garda, plaćenici Wagnera i separatističke snage samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike nisu ih uspjeli izbaciti iz industrijske zone oko kemijske tvornice Azot ni potpuno okružiti. 

No kad su Rusi zauzeli važna prigradska naselja, srušili posljednji most preko rijeke Sjeverni Donjec prema susjednom Lisičansku i počeli opasno napredovati prema ovim gradovima s juga i jugozapada, ukrajinsko zapovjedništvo očito je shvatilo da je daljnja obrana na toj poziciji neodrživa te izdalo zapovijed za povlačenje.

Nakon povlačenja iz Severodonjecka - novo povlačenje

Ukrajinski vojnici i strani dobrovoljci koji su uz njih branili Severodonjeck izvukli su se prošlog tjedna iz poluokruženja čamcima preko rijeke pod okriljem noći. Masovna predaja kakvu smo gledali prije nešto više od mjesec dana u tada opkoljenoj čeličani Azovstal u Mariupolju nije se ponovila, iako ju je ruska strana zasigurno priželjkivala.

>> Pogledajte kako su Ukrajinci i strani dobrovoljci tjednima branili Severodonjeck

 

Iz dana u dan, međutim, postaje sve izglednija da je daljnja obrana Lisičanska isto tako neodrživa. Ruske snage su posljednjih tjedan dana ostvarile dramatičan prodor na pravcu prema Lisičansku s juga, iz pravca Popasne.

U nekoliko dana osvojili su niz gradića i sela, poput Toškivke, Ustinivke, Hirske i Zolote, odakle su se Ukrajinci morali navrat-nanos povući da ne završe okruženi. Rusi tvrde da su ipak tamo okružili dvije tisuće ukrajinskih vojnika, no za to još uvijek nema potvrde i izgledno je da se radi o njihovoj uobičajenoj propagandi. Na snimci zarobljenih ukrajinskih vojnika koju je objavila ruska novinska agencija RIA vidi se nekoliko desetaka, a ne stotina ili tisuća vojnika. 

Prema nekim izvještajima, povlačenje iz grada već je u tijeku, s neprijateljskim snagama koje su osvojile obližnje mjesto Vovčojarivka i dosegle rafineriju na rubu grada, a navodno i stratešku autocestu Bahmut-Lisičansk. Američki nevladini Institut za ratne studije (ISW) u posljednjem dnevnom izvještaju piše da o povlačenju od utorka javljaju ruski separatistički dužnosnici te proruski vojni blogeri, no da to zasad nije moguće neovisno potvrditi. 

Po svemu sudeći, radi se o operaciji povlačenja uz borbu, što znači da manji preostali dio snaga pruža otpor i pokriva odstupnicu glavnini snaga dok se povlače - baš kao što su radili pri povlačenju iz Zolote i Hirske. Pretpostavlja se da će se povući do Severska, a možda i sve do Slovjanska i Kramatorska na jugozapadu, i tamo pokušati uspostaviti novu, održiviju liniju obrane. 

 

Većina snaga već se povukla iz Lisičanska?

Vojni bloger koji na Twitteru pokriva rat u Ukrajini pod pseudonimom War Monitor danas je objavio da je povlačenje iz grada počelo još prošlog tjedna, da se glavnina snaga povukla te da je ostatak snaga za to vrijeme držao odstupnicu u spomenutoj rafineriji. Ni to, naravno, zasad nije moguće neovisno provjeriti.

I dok ruske snage očito žele zauzeti sve ove gradove, ukrajinska vojska vjerojatno ima za cilj nastaviti ih iscrpljivati dok čitava ofenziva ne kulminira - odnosno, laičkim rječnikom, dok napadači ne budu prisiljeni stati jer više nemaju dovoljno borbeno sposobnih postrojbi za daljnje ofenzivno djelovanje.

"Cijela ruska horda juriša na Lisičansk", opisao je guverner Luhanska Serhij Hajdaj aktualnu bitku za ovaj grad.

"Nekoliko dana nakon ‘povlačenja na puno bolje obrambene položaje oko Lisičanska’ ukrajinska vojska je na rubu gubitka cijele pokrajine Luhansk od Rusije", zajedljivo je pak primijetio novinar Bilda Julian Roepcke na Twitteru, kontrirajući optimističnim tumačenjima proukrajinskih komentatora.

Zašto Rusi mijenjaju zapovjednike ako pobjeđuju?

S druge strane, službene snimke nedavnog posjeta ruskog ministra Sergeja Šojgua okupiranom teritoriju Ukrajine sugeriraju da je Kremlj proveo novu, tko zna koju po redu smjenu i preslagivanje vojnog zapovjedništva "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. 

Uz Šojgua je u posjetu bio general Genadij Židko, iz čega vojni eksperti poput Roba Leeja s Odsjeka za ratne studije King’s Collegea u Londonu zaključuju da je on sad glavni zapovjednik snaga u Ukrajini, odnosno da je zamijenio generala Aleksandra Dvornikova na toj poziciji. Dvornikov, zanimljivo, već tjednima nije viđen u javnosti, baš kao ni general Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruskih oružanih snaga.

I ISW je u svojim nedavnim izvještajima istaknuo smjenu ruskih zapovjednika središnje i južne skupine na ukrajinskom ratištu koju je potvrdila i Moskva.

"Takve drastične rotacije unutar ruske vojske, ako su istinite, nisu akcije koje poduzimaju sile na rubu velikog uspjeha, već ukazuju na kontinuiranu disfunkcionalnost Kremlja u vođenju rata", zaključio je ISW. Vojni analitičar Pavel Luzin ocijenio je za nezavisni ruski list Moscow Times da rusko zapovjedništvo "eksperimentira zbog problema (na bojnom polju) i pokušava ne izgubiti ovaj rat".

Iduća obrambena linija: Bahmut-Siversk

Michael Kofman, ekspert za rusku vojsku iz američkog Centra za mornaričku analizu (CNA),  objavio je na Twitteru svoju analizu situacije prema kojoj obje strane i dalje ostvaruju određen napredak na različitim frontama (Ukrajinci prvenstveno na jugu zemlje, dok su na sjeveru, kod Harkiva, zapeli), ali ne uspijevaju ostvariti veliku pobjedu. 

Ako Rusi osvoje Lisičansk i nastave na zapad, naići će na iduću obrambenu liniju između Bahmuta i Siverska na sjeveru Donjecke oblasti. Iako se već dugo pokušavaju probiti i sa sjevera, od okupiranog Izjuma prema Slovjansku, tu su daleko manje uspješni.

Kofman primjećuje da ruske snage zbog velikih gubitaka naprosto nisu u stanju okružiti ukrajinske postrojbe u čitavom Donbasu (što uključuje Kramatorsk i Slovjansk), što su vjerojatno planirali. Umjesto toga, preostaje im sravnjivati gradove i sela sa zemljom i potiskivati preostale branitelje iz ruševina. Trenutna ofenziva vjerojatno će se nastaviti do srpnja ili kolovoza, prognozira ovaj analitičar.

Dimitrij Alperovič, rusko-američki stručnjak za cyber-sigurnost koji je točno predvidio rusku invaziju, smatra da bitka za Donbas neće imati previše utjecaja na ishod rata. Jer, nakon što je Putinu propao njegov originalni plan da osvoji Kijev i svrgne ukrajinske vlasti na čelu s Volodimirom Zelenskim u prvih par dana rata, najbolja šansa za pobjedu mu je bila i ostala za pregovaračkim stolom.

Putin čeka zimu da natjera Zelenskog i Zapad da prihvate njegove uvjete

No Putin zasigurno razumije da Zelenskij i dalje nije zainteresiran za kompromis s Rusijom - drugim riječima, za pristanak na okupaciju znatnog dijela ukrajinskog teritorija - te da stoga mora ojačati svoju poziciju prije obnove pregovora. A najbolja šansa za to mu je da produlji rat do zime ili dulje, piše Alperovič u analizi na Twitteru.

>> Putinova strategija za Ukrajinu je natjerati Zapad da popusti. Hoće li?

Na zimu će, naime, negativne posljedice ruske pomorske blokade ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora i ograničenja ruske opskrbe Europe plinom dosegnuti vrhunac. Da Putinov režim itekako računa na glad diljem svijeta kao sredstvo ucjene, iako uvjerava svijet da su Ukrajina i Zapad ustvari krivi za krizu, dala je do znanja i njegova vodeća propagandistica, glavna urednica RT-a Margarita Simonjan.

"Glad će sada početi i oni će ukinuti sankcije i biti prijatelji s nama jer će shvatiti da je nemoguće ne biti prijatelj s nama", izjavila je Simonjan samozadovoljno na ekonomskom forumu u Sankt-Petersburgu prošlog tjedna. 

"Rusi se klade da će se spremnost Zapada da troši desetke milijardi dolara na pomoć Ukrajini smanjiti kako se ekonomska situacija bude pogoršavala. A bez zapadne financijske i vojne potpore položaj Ukrajine postat će neodrživ", objašnjava Alperovič, napominjući da, unatoč recesiji u koju Rusija ulazi zbog sankcija, Kremlj i dalje pliva u novcu zbog visokih cijena nafte i plina.

 

Na tom tragu je, vjerojatno, i Zelenskij bio kad je, javljajući se videovezom na sastanak skupine razvijenih zemalja G7 ovaj tjedan, poručio da želi da rat završi prije zime. Putin, spekulira Alperovič, vjeruje da će od Kijeva izvući znatne ustupke ako do zime zadrži najveći dio ukrajinskih pokrajina Herson, Zaporižja i Donbas. A eventualno primirje samo će učvrstiti tu okupaciju. Ipak, to uvelike ovisi o nastavku vanjske pomoći Ukrajini. 

>> Rusija dobiva bitke i gubi rat

Umirovljeni američki general-pukovnik, bivši zapovjednik američke vojske u Europi i vojni analitičar Mark Hertling izrazio je u vlastitoj analizi na Twitteru neslaganje s Alperovičem, prognozirajući da bi Rusija mogla loše proći.

Rusi, kaže on, slijede svoju standardnu taktiku u Donbasu: masivna artiljerijska baražna vatra, pokušaji izviđanja silom (eng. recon in force) kojim se traže slabe točke u neprijateljskoj obrani, gađanje civila i fokus na logistiku i regeneraciju snaga. Ipak, i dalje je primjetan izostanak zajedničkih akcija kombiniranih snaga, ocjenjuje Hertling. 

 Ruska artiljerija je i dalje kritičan faktor za njihove vojne uspjehe, njihove linije opskrbe su smanjene, ali i dalje neučinkovite, gubici opreme su im i dalje strahoviti, a moral im se urušava.

"Možemo osvojiti deset Severodonjecka i svejedno izgubiti rat"

 

Na ukrajinskoj strani zapovjedništvo je pokazalo sposobnost prilagodbe, snage dobivaju sve više opreme sa Zapada, opskrbne linije su istegnute, ali i dalje operativne, moral je i dalje visok, unatoč iscrpljenosti, kao i podrška građana i saveznika, sumira Hertling, predviđajući da će se ruske snage nastaviti iscrpljivati, dok će ukrajinski vojni resursi nastaviti rasti.

Iako se mnogi neće složiti s ovom procjenom, zanimljivo je tko ima vrlo sličan pogled - bivši agent ruskog FSB-a Igor Girkin. On je u nedavnoj analizi upozorio svoju stranu da "može osvojiti deset Severodonjecka i svejedno izgubiti rat" jer se rat ne dobiva samo taktičkim pobjedama. Da nije bio zapovjednik ruskih separatista u Donbasu, zbog ovakvih bi ga izjava vjerojatno prozvali ukrajinskim propagandistom. 

Pročitajte više