Stigla ga karma: Gad koji je zarađivao na oboljelima od AIDS-a uhićen zbog prijevare s dionicama

Foto: Twitter

MARTIN SHKRELI postao je poznat svjetskoj javnosti nakon što je kao čelnik tvrtke Turing Pharmaceuticals otkupio prava na lijek za AIDS te mu povećao cijenu za 5500 posto. Tabletu koja je koštala 13.50 dolara naplaćivao je 750 dolara. Jedan od najomraženijih ljudi na svijetu uhićen je zbog prijevare vezane uz jednu od tvrtki koju je osnovao.

Tužiteljstvo ga tereti da je ilegalno preuzeo dionice tvrtke Retrophin Inc., koju je osnovao 2011. godine te ih koristio za otplaćivanje dugova vezanih za drugi posao. 

Shkreli je izbačen iz tvrtke gdje je bio jedan od izvršnih direktora. Odbor tog poduzeća na kraju je podnio i tužbu protiv njega, piše Bloomberg.

Shkreli je sin Hrvatice i Albanca, a podizanje cijene lijeka za AIDS pravdao je time što se njime ne koristi mnogo ljudi. Kazao je i kako je profit namjeravao uložiti u istraživanje novih lijekova.

U isto vrijeme konkurentska je tvrtka na tržište izbacila svoj lijek protiv AIDS-a koji pacijente po dozi stoji manje od dolara. Danas Turing Pharmaceuticals bilježi milijunske gubitke. Prijavili su gbitak od 14.6 milijuna dolara i to samo od srpnja do listopada ove godine. Tijekom cijele godine tvrtka je izgubila gotovo 28 milijuna dolara.

Pročitajte više